Træsygdomme og skadedyr sikrer, at vores træer i alle aldre ikke længere klarer sig godt på lang sigt. Ligesom os mennesker kan de lide af forskellige sygdomme. Nogle udgør endda en alvorlig trussel mod træerne og får dem til at dø.

Det er især dårligt, når sådan sygdomme og Skadedyrsangreb spredt i hele skove. Dette kan dræbe mange træer og igennem Træ dør livet for os mennesker påvirkes også. Træer giver os det dyrebare og vitale ilt og filtrerer luften, som vi fylder vores lunger med. De giver os også lækker og sund frugt. Vi må ikke engang tænke over, hvad det betyder, hvis det en dag ikke længere er muligt.

Her finder du en oversigt over hvilke træer der lider under hvilke træsygdomme og skadedyr.

Hvorfor er der flere træsygdomme og skadedyrsangreb i nutidens tidsalder?

Den klimaændringer desværre op til ondskab i enhver henseende. Især vores træer lider meget af dette. Ud over den utilstrækkelige vandforsyning er træsygdomme og skadedyr en konsekvens af klimaændringerne.

Vi har kæmpet med den globale opvarmning i en årrække. Det betyder, at vores gennemsnitstemperatur stiger bæredygtigt, og klimazoner ændrer sig. Ingen regn er såvel en stor bivirkning som lang Hot staver. Når vores træer ikke længere kan drikke, lider de også af tørst Tørke stress og i sidste ende gøre dem syge. Det er det samme som det er med os mennesker.

De milde temperaturer sikrer det også Skadedyr wesentlich gang hurtigere og kan sprede sig. De kan klækkes tidligere, vokse hurtigere og dermed angribe vores træer uhæmmet.

Her kan du finde flere oplysninger om årsager og konsekvenser af klimaforandringer. (Linkartikel)

Hvilken skade kan vores træer lide af?

Når det kommer til træsygdom, skelner vi mellem parasitisk og ikke-parasitisk skade. Parasitisk skade er forårsaget af forskellige insekter eller mikroorganismer. Ikke-parasitisk skade kan skyldes forskellige miljøpåvirkninger.

Parasitiske årsager til skader
- svampe
- Virus
- bakterier
- insekter og larver
- små pattedyr

Ikke-parasitære årsager til skader
- tørke
- frost
- Meget våd
- ernæringsmangel
- Udstødningsgasser, vejsalt, sur regn

Træsygdomme og skadedyr fra vores forskellige træarter

Mange træer har forskellige naturlige skadedyr og lider også af forskellige sygdomme. Her finder du en oversigt over de problemer, vores træer kæmper med.

Granen og barkbille

Granen dækker omkring 28% af det tyske skovareal og er derfor mest almindelige træarter. Granens største fjende er det Barkbillesom kan forårsage betydelig skade på hele skove. Et sundt træ klarer sig meget godt mod et lille træ Barkbille angreb at kæmpe tilbage. Det producerer mere træsaft, som forhindrer barkbaglerne i at trænge ind i træbarken.

Desværre fungerer denne naturlige beskyttelsesmekanisme ikke i tilfælde af svækkede træer og overdreven skadedyrsangreb. Barkbillerne er så farlige, at de lægger deres æg under barken. De vigtigste lag af træstammer spises af ruge larver under barken. Dette betyder, at træets livslinjer er alvorligt beskadiget, og "vandlinjen" ind i træets top afbrydes, hvilket i sidste ende får gran til at dø.

Den truede kastanje

Die bukkeye er især truet af bakteriedød. Det bakteriel hestekastanje dør påvirker træer i alle aldre. Den hurtigt spredende sygdom udløses af bakterien Pseudomonas syringae pv. Aesculi.

Angrebet sikrer sort udledning på bagagerummet og grene. Træet lider, bløder og danner senere sorte skorper. I sidste ende fører bakterien til trædestruerende kolonisering af svampe. Revner i bagagerummet og grene er resultatet, bagagerummet kan ikke længere forsyne kronen med næringsstoffer, og dele af kronen dør af.

Også fra Kastanjer bladminearbejder (Cameraria ohridella) hestekastanjen er angrebet. Hovedsageligt påvirkes bladene, de bliver brune og falder for tidligt af.

Hvad kan du gøre nu Forbedre træets placering, desinficere skæreværktøjer, fjern blade om efteråret, bortskaf inficeret materiale ordentligt og klip træet, hvis der er en risiko for trafiksikkerheden.

Askeskuddens død

Svampen Chalara fraxinea har en massiv indflydelse på udviklingen og fordelingen af ​​asken og forårsager askeudfald. Du kan fortælle, at træet ikke længere føles godt ved at dø grene, misfarvning af barken fra inficerede skud, øgede nye skud og visne blade. For tidligt bladfald er livstruende for hvert træ.

Du kan se processen og fjerne deadwood. Nedbør er kun nødvendig, hvis angrebet er meget alvorligt.

Eg og dens processionsmøl af egetræ

Egenprocessionsmølen (Thaumetopoea processionea) er en sommerfugl, hvis larver gør ondt på egetræerne, især i varme og tørre klimaer. De spiser væk i toppen af ​​egetræerne i mængder. Larvenes stikkende hår er farlige selv for os mennesker og udløser allergiske reaktioner.

Specialister kan støvsuge larver og reder på nettet og afmærkede områder.

Når birket ikke har det godt

Hvis birket er for vådt eller for tørt, vil det danne sort udledning og senere skorper på bagagerummet. Vitaliteten aftager, kronen viser tegn på at dø, og i sidste ende er hele træet truet.

Du kan forbedre placeringen og støtte birket med vand, når det er tørt.

Første tegn på hornbjælkens død

Svampesygdommen Cytospora decipiens betragtes som kræft i hornbjælkebark. Der skades bark og sekretioner af rødt slim på bagagerummet. Sygdommen ser ud til at være et resultat af tørre og varme somre. Træets vitalitet aftager, og i værste fald kan hornbjælker dø. Det er vigtigt at have tilstrækkelig vandforsyning til træet.

De typiske sygdomme hos de forskellige træarter

Træsorter Almindelige sygdomme
Ahorn Bladfarvet, bladpletpatogen, meldug, visne (svamp)
æbletræ Krave rådne, meldug, frugttræ kanker, skur, stippling
Auracaria Nålebrun
Pæretræ Skurv, pæregitter, ildrør
bøg Bladfarvet
taks Wilt (svamp)
eg meldug, eg-processionsmøl (Thaumetopoea processionea) 
Esche Chalara fraxinea (svampe)
gran Barkbille, visne (svamp)
Bøg Cytospora decipiens (svampe)
Kiefer Rost
Kirsebærtræer Monilia, haglgeværesygdom
lærk Grå skimmel rådne, lerkekræft
Linde Bladfarvet
Fersken og abrikos træer Klorose, krus, skurv
Blommetræer,
Mirabelle blommer, Renekloden
Rust, haglgeværesygdom, fjols eller lommesyge, sharka
bukkeye Kastanjebladearbejder, Pseudomonas syringae pv. Aesculi
gran Grå skimmel, nålebrun, rust, fyrrejer
Trompet træ Wilt (svamp)
alm Wilt (svamp)
enebær Rost
pil Bladpletpatogen, meldug, rust
Crabapple Meldug, skurv, haglgeværsygdom
Ornamental kirsebær Bladpletpatogen, skurv, haglgeværsygdom, visne (svamp)
cypress Phytophthora rådne

 

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose