Skal vi virkelig vande vores træer? Regnen er ansvarlig for det. I princippet er det korrekt. Men vores jord har været udsat for lange tørre perioder i mange år. Det betyder, at regnen forbliver for længe, ​​og vores træer dør af tørst uden støtte.
Derfor er det vigtigt, at vi hjælper vores træer og giver dem et forfriskende træbad ved at vande dem ordentligt. Men hvilke typer vanding er der? Hvordan opbevarer træer vand, og hvordan vandes de ordentligt? Du kan finde svarene her.

Indholdsfortegnelse
Hvorfor har vi virkelig brug for at vande vores træer?
Hvordan absorberer et træ nøjagtigt vand?
Hvordan opbevarer træer vand?
Hvor meget vand skal du vandre træer med?
Hvor ofte skal du vandre træer?
Vanding af træer - en oversigt over de forskellige kunstvandingsmetoder
Haverslangen og vandkanden
Dryppvandingen
Drys som en vandingsmetode
På hvilke tidspunkter af året skal et træ vandes yderligere?
Vanding af træer om vinteren
Vanding af træer om foråret
Vanding af træer om sommeren
Træer vander om efteråret
Vores vandingsanbefaling
Flere tips om vanding af træer

Hvorfor har vi virkelig brug for at vande vores træer?

På grund af klimaændringer er der i stigende grad lange perioder med varme og tørke. Det betyder, at der ikke er regn i lang tid, jorden bliver ekstremt tør, og vores træer er meget tørstige. Denne såkaldte Tørke stress kan i sidste ende føre til trædød.

Tørke stress Du kan genkende den for eksempel på visnende blade, for tidligt bladfald eller døende grene. Det er, når du indser, at dit træ har akut brug for vand.

Du kan finde mere om årsagerne og konsekvenserne af klimaændringer i en separat artikel:
Klimaændringer - den største udfordring i vores tid

Hvordan absorberer et træ nøjagtigt vand?

Vores træer kan drikke ved at absorbere vand gennem deres rødder. Dette vand transporteres derefter fra rødderne gennem stammen og grenene til bladene. Vores træers rødder strækker sig til forskellige afstande og dybder ned i jorden.

Her skelner vi mellem lave rødder, dybe rødder og hjerterødder. Rotsystemet for Lavvandede rødder er, som navnet antyder, fordelt meget lavt under jordens overflade. Vandoptagelsen sker derfor hovedsageligt via overfladevand, der siver gennem jorden.
Rødderne til Dybe rødder dyrkes meget dybt i jorden. Vandet optages hovedsageligt fra de dybere regioner, da en hovedrod driver mod grundvandet.
Hjerterot til gengæld kombinere begge færdigheder. Rødderne vokser undertiden diagonalt nedad og kan forgrene sig lateralt på samme tid og absorberer derfor vandet på forskellige måder.

Trærødder - de forskellige rodtyper

Hvordan opbevarer træer vand?

I lighed med os mennesker gemmer træer vand i hver eneste celle. Vandforsyningen er i rødderne, i bagagerummet, i grenene, i bladene og også i frugterne. Jo større træet er, og jo flere blade, nåle eller frugter det har, jo mere vand kan det opbevare. Når dette reservoir er fuldt fyldt, kan vores træer overleve i lang tid uden yderligere vandforsyning.

På grund af de seneste års lange tørre perioder er træernes vandreserver dog opbrugt, og en naturlig vandforsyning er ikke længere mulig. Hvis hukommelsen er tom, går træet i nødtilstand. Bladene tørrer op, fældes og hele træet tørrer ud.

Hvor meget vand har et træ brug for?

Der er ikke noget generelt svar på dette spørgsmål. Mængden af ​​vand afhænger altid af træets størrelse og placering. Et mellemstort træ i alderen omkring 5 til 6 år er glad for 150 til 200 liter vand pr. vanding. Dette svarer til ca. 2 til 3 fyldningsmængder af en 75 liters vandpose.

Hvor ofte skal du vandre træer?

Træer har især brug for støtte, når det er meget varmt og tørt i længere tid. Du kan bedst hjælpe træerne, hvis du fortæller dem noget to gange om ugen forkæl dig selv med et træbad. Dette føles meget bedre for træet end at give det en lille mængde vand hver dag.
Det er ideelt, hvis træerne vandes om morgenen.

Vanding af træer - en oversigt over de forskellige kunstvandingsmetoder

Vi kan støtte vores træer med forskellige vandingsmuligheder for at slukke deres tørst. Der er ingen forkert eller ingen rigtig måde at gøre dette på. Hver eneste dråbe vand hjælper træerne. Der er dog en særlig vandingsmetode, som du kan bruge til at understøtte dit træ særlig godt.

Haverslangen og vandkanden

Vand træer med en haveslange eller vandkande

Vandkande og haveslange er de klassiske metoder til vanding af træer. Du kan bruge ledningsvand eller regnvand opsamlet fra regnløbet til dette. For træet betyder vanding med en slange eller vanding dog en reel oversvømmelse af vand på én gang. Vandet strømmer væk så hurtigt, at rødderne næppe har mulighed for at absorbere det. Forestil dig bare at du er meget tørstig. Så hælder nogen en spand fuld af vand over dit hoved. Kan du drikke nok af det på denne korte tid, at din tørst slukkes?

Med haveslangen ved du aldrig, hvor meget vand du har forsynet træet med.

Dryppvandingen

For korrekt vanding af træer anbefaler vi drypvanding. Ved dette kan du forstå en form for langsigtet kunstvanding. Her frigøres små mængder vand jævnt til rødderne gennem små åbninger på vandingsposer, slanger eller rør. Denne type kunstvanding er mulig både over og under jorden.

Vanding af æbletræer i landbrugsfrugtdyrkning via drypvanding

Dryppvanding har den fordel, at rødderne får tid nok til at absorbere vandet og dermed forsyne hele træet. På samme tid ved du takket være vandingsposen altid præcis, hvor meget vand dit træ forsynes med. Vand bør ikke spildes, især på grund af den voksende tørke.

Du kan finde meget mere information om drypvanding i den separate artikel:
"Dryppevandet i detaljer"

Drys som en vandingsmetode

Ved at drysse kan du forstå åben sprøjtning af vand over et stort område. Denne type kunstvanding kan optimere vandforsyningen i jorden, så rødderne forsynes med vand, selv i en tør sæson.

Kunstvanding som vandingsmetode

Som allerede nævnt er enhver form for støtte til træer nyttig. Men når vanding sker, er der et stort fordampningstab af vand, især ved høje temperaturer.

På hvilke tidspunkter af året skal et træ vandes yderligere?

På grund af igangværende klimaændringer og de tilhørende ændringer i temperaturer og nedbør kan der altid forekomme tørre faser, uanset årstiden.

Vanding af træer om vinteren

I vintermånederne er træerne i en regenererende hvilefase og behøver normalt ikke yderligere vanding. Men i de senere år har det vist sig, at der falder mindre og mindre nedbør selv i vintermånederne, og at jordfugtigheden i nogle regioner også fortsætter med at falde på denne tid af året, og grundvandsreserverne kan ikke længere fyldes op til en tilstrækkelig grad. Med konsekvenser for træernes vandforsyning om foråret.

Du kan finde mere information om dette i artiklen: "Vanding af træer om vinteren"

Vanding af træer om foråret

Efter de mest regnfulde måneder i januar og februar bliver det mere og mere almindeligt, at vores træer har brug for yderligere vand i marts og april. En tilstrækkelig forsyning af vand er ekstremt vigtig for træer, især i begyndelsen af ​​vækstsæsonen. I denne fase vil træerne gerne producere skud og masser af blade. Og hvis de ikke får nok vand her, vil væksten straks blive forsinket. Afhængigt af mængden af ​​nedbør i marts og april er det nyttigt eller ligefrem nødvendigt at støtte træerne med jævne mellemrum.

Vanding af træer om sommeren

Sommermånederne juni til august er måneder, hvor det godt kan være nødvendigt regelmæssigt at støtte et træ. Især unge træer og bytræer med mindre rødder end ældre og fritstående træer har nogle gange brug for vores støtte flere gange om ugen.

Du kan finde mere om vanding af bytræer i den separate artikel:
"Sådan vandes og reddes byens træer korrekt"

Træer vander om efteråret

Fra september og frem har et træ normalt kun brug for støtte, hvis det har vist tegn på tørkestress i de foregående måneder. Når efteråret begynder, mister træerne langsomt deres blade og forbereder sig på regenerering. Men også her er det stadig nødvendigt, at de har nok vand, da de i denne fase stadig producerer sekundære plantestoffer til at afværge patogener og skadedyr.

Du kan finde mere information om dette i artiklen: "Vanding af træer om efteråret"

Vores vandingsanbefaling: drypvanding

Efter vores ekspertgruppes opfattelse er drypvanding den bedste måde at vande træer optimalt på. Andre hældemetoder er altid velmente og hjælper også lidt. Ikke desto mindre går for meget vand normalt tabt eller når ikke engang rødderne.

Træer med vandingsposer

Die Vandingsposer er designet præcist, så vandet bliver leveret dråbevis til rødderne. Og på samme tid, på grund af kapaciteten på 75 eller 100 liter pr. pose, gør de dig i stand til at vande med en stor mængde vand i én vandingssession. Det betyder, at vandet når, hvor det er nødvendigt, i en mængde, der er behagelig for træet.

Flere tips til vanding af træer:

Vand og især drikkevand er en værdifuld ressource, som vi bør bruge sparsomt. Så her er et par tips til vanding. For at så meget af det vand, vi bruger til vanding, som muligt når rødderne og dermed træet.

Vand så tidligt som muligt om morgenen.

Ved vanding i middags- og eftermiddagstimerne fordamper der mere vand end om morgenen. Og på grund af vanddråbernes linseeffekt kan andre planter i området af træskiven og rødder på overfladen brænde på grund af den stærkere solstråling.

Vanding om aftenen fremmer derimod svampeangreb på planter og tiltrækker snegle. Begge har mindre umiddelbare konsekvenser for træet. Men så meget desto mere for de omkringliggende planter.

Det er bedre at vande en større mængde én gang end blot et par liter om dagen.

Mindre mængder vand trænger kun overfladisk ned i jorden og er normalt ikke nok til at fugte hele jorden, så vandet også når rødderne. Det er derfor bedre at lave færre vandinger og at give meget vand pr. 150 til 200 liter med 1 til 2 vandingssessioner om ugen er optimalt. Det er også vigtigt, at vandet frigives langsomt for at forhindre, at det trænger gennem rodområdet.

Løsn jævnligt jorden omkring træet.

Især med bytræer, men også med træer i mange haver, er jorden omkring træet ofte meget komprimeret. Som følge heraf flyder vandet ofte af overfladen ved vanding og fordamper. Løsnet jord optager derimod bedre vand, så mere vandingsvand når rødderne.

Brug om muligt procesvand eller regnvand til vanding.

Dels kan træer og andre planter i haven meget bedre lide "blødt" kalkfattigt regnvand end postevand. På den anden side skal drikkevand behandles og renses på en kompleks måde. Derfor bør servicevand eller regnvand opsamlet via cisterner, regntønder eller vandafledningssystemer, hvor det er muligt, bruges til vanding i stedet for drikkevand.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose