Ved at gøde kan du øge jordens frugtbarhed og sikre sund vækst for dit træ. Og ikke nok med det: gødskning kan forbedre jorden og forbedre jordens liv. Og i lille skala hjælper det også med at binde kulstof i jorden.

Det lyder som en rigtig fed ting, ikke?

Hvis du har din egen have og overvejer at gøde dine træer, er det en hjælp på forhånd at tjekke, hvorfor du vil gøde dine træer. Afhængigt af din motivation kræves der forskellige tilgange og midler. Her er de vigtigste grunde til at befrugte et træ:

  • At forsyne træet med de nødvendige næringsstoffer
  • At forbedre jorden og berige jordens liv
  • oplagring af kulstof i jorden

For eksempel: Hvis du vil forsyne dit træ med de næringsstoffer, det har brug for på kort sigt, har du et par enkle muligheder. For eksempel kan du overveje at bruge indkøbt gødning. Hvis du også vil forbedre jorden og berige jordens liv, kan du mulde. Hvis man primært ønsker at opbevare kulstof i jorden, kan man købe biokul og nedgrave det f.eks.

Og så er der metoder, der dækker alle tre mål på samme tid. Lad os starte ved basen: gulvet.

Etage. livsgrundlag.

Sund jord er en væsentlig forudsætning for sunde træer. Den føderale regerings definition af jord er:

«Jord er omdannelsesproduktet af mineralske og organiske stoffer med sin egen morfologiske organisation, som er gennemsyret af vand, luft og levende væsener, dannes under påvirkning af miljøfaktorer på jordens overflade og udvikler sig over tid og er i stand til at tjene som et levested for højere planter. Det betyder, at jorden er i stand til at danne grundlag for liv for dyr og mennesker.”

Her er de vigtigste funktioner i jorden:

  • Jorden danner grundlaget for, at planter kan vokse og trives. Planter trækker næringsstoffer og grundstoffer som nitrogen, kalium og fosfor fra jorden og binder dem. Når disse planter dør, nedbrydes deres dele, omdannes og mineraliseres af jordorganismer. Disse komponenter bruges derefter igen af ​​nye anlæg.
  • Jorden er beboet af talrige levende væsner og danner et vigtigt levested for mikroorganismer og smådyr.
  • Jorden filtrerer regnvandet og skaber derved rent drikkevand.
  • Jord er også den største kulstofdræn på Jorden, der lagrer mere kulstof end alle verdens træer tilsammen.

Få taget en jordprøve

Da jorden ikke er direkte læsbar for de fleste af os, er det værd at få taget en jordprøve. Fordi: Når man gøder jorden, griber man ind i en kompleks proces og kan også forårsage nogle skader. Mange jorde er allerede overgødet, især med kvælstof og fosfat. Tilfører man endnu mere af det gennem ensidig gødskning, kan træerne lide.

Når du analyserer jorden, får du også konkrete tips til, hvordan du kan gøde den. Du vil også finde ud af din jords pH-værdi.

Levende jordliv

Forsyn træet med de nødvendige næringsstoffer

Næringsstoffer er et vigtigt grundlag for, at træer kan vokse godt. Hvis disse mangler eller kun findes i små mængder, afspejles denne næringsstofmangel normalt i bladmisfarvning, hæmmet vækst, dårlig høst og endda sygdom. Da træer er blandt de hårdeste og længstlevende levende væsner, kan de også klare mangel på næringsstoffer over længere tid, uden at deres mangel bliver tydelig.

De vigtigste næringsstoffer for træer omfatter nitrogen (N), fosfor (P), kalium (K), magnesium (Mg), svovl (S) og calcium (Ca). Der er også en række sporstoffer, der er centrale for stofskifte og vækst, hvoraf et træ kun har brug for små mængder. Denne gruppe omfatter jern (Fe), kobber (Cu), bor (B), zink (Zn), molybdæn (Mo), silicium (Si) og mangan (Mn). Det er vigtigt, at disse næringsstoffer er i en sund balance i jorden.

Vigtigt: En næringsstofmangel kan opstå ikke kun på grund af manglende befrugtning, men også fra en ensidig næringsstofforsyning. Vi anbefaler derfor på forhånd at finde ud af, hvilke næringsstoffer din jord har brug for. Dette er endnu vigtigere, hvis du bruger købt gødning. Hvis du kun bruger organisk gødning (såsom din egen kompost, muld eller plantebestand), er en ensidig næringsstofforsyning meget mindre sandsynlig.

Individuelle næringsstoffer har også en effekt på hinanden. For at en plante for eksempel kan optage kvælstof fra jorden, har den brug for kalium. På den anden side, hvis der er for meget kalium i jorden, kan magnesiumoptagelsen forringes, selvom dette grundstof er tilgængeligt i tilstrækkelige mængder.

Det er også vigtigt, at hver træart har forskellige behov. Vi anbefaler derfor, at du orienterer dig om dine træers specifikke behov.

Hvilke træer har brug for yderligere næringsstoffer?

Generelt kan man sige, at de fleste træer som udgangspunkt ikke har brug for yderligere næringsstoffer. Der er dog undtagelser:

  • Træer på gold jord
  • Hvis du konsekvent vil høste en rig høst over en længere periode
  • I meget ryddelige haver, hvor fx efterårsblade fjernes med det samme
  • Til træer, der blev genplantet for flere år siden uden jordforbedring
  • Hvis træet viser tegn på næringsstofmangel

Hvordan genkender jeg en næringsstofmangel i mit træ?

  • Et typisk tegn på næringsstofmangel er bladmisfarvning før den naturlige efterårsfarve. Enkelte dele af bladene eller hele blade begynder at blive gullige. Den gullige misfarvning kan derefter blive brun.
  • Blegt løv, nogle gange med mørkt farvede årer
  • Tidlig bladfald
  • Udover bladmisfarvning kan der også forekomme vækstforstyrrelser. Træet udvikler sig så ikke godt.
  • Et andet tegn på næringsstofmangel er små eller få frugter.
  • Fald i blomstringen

Disse tegn ligner også tegn på tørkestress. Hvis dit træ viser disse tegn, kan du også give det vand først. Du kan finde mere information om tørkestress i denne artikel.

Hvordan gødes træer korrekt?

Her er de vigtigste retningslinjer for gødning af træer:

  • Brug ikke gødning uforsigtigt, og få helst lavet en jordprøve på forhånd. Det er især vigtigt, når du køber gødning.
  • Gødning bør ideelt set påføres om foråret, i begyndelsen af ​​vækstsæsonen, når dit træ begynder at producere ny vækst. Fra efteråret og frem skal du ikke længere gøde.
  • Gøder du på et år, bør du vente mindst et år mere, før du gøder.
  • Brug kun organisk gødning, hvis det er muligt.
  • Vi anbefaler kun mineralgødskning, hvis der er svære mangelsymptomer, som fx jern- eller kaliummangel. Ellers vil havetræerne hurtigt blive overforsynet med speciel trægødning.

Organisk gødning vs. mineralsk gødning

Der er grundlæggende to typer gødning: organisk og mineralsk gødning. Organisk gødning skabes gennem langsom nedbrydning af organisk stof, for eksempel ved kompostering eller nedklipning.

Organisk gødskning øger mængden af ​​humus, forbedrer jordens værdi og forbedrer jordens liv. Organisk gødning indeholder ikke kun individuelle elementer som nitrogen, men også en lang række vigtige næringsstoffer og sporstoffer, som et træ har brug for.

Mineralgødning er derimod normalt designet til bestemte stoffer. For eksempel er der en gødning indeholdende kvælstof, fosfor og kalium, også kaldet NPK-gødning.

Vigtigt: Mineralgødning skal bruges med større forsigtighed end organisk gødning. For med organisk gødning er det meget sværere at opnå ensidig overgødskning end med mineralsk gødning.

bioklip

Mulching er et ord, som ofte kun gartnere kender. Det er forkert, for det er noget meget simpelt og afspejler et princip fra naturen. I skove er jorden for eksempel dækket af et lag blade.

Naturlig muld i skoven

Mulching er processen med at dække jorden med plantemateriale. Det er en måde at bidrage til jordforbedring på. Et lag muld forbedrer også jordens liv og beskytter jorden mod udtørring.

Et lag barkflis giver dig disse fordele:

  • Langsomt og støt leverer næringsstoffer til jorden og bygger den dermed op
  • Giver mad til jordorganismer
  • Fremmer jordens gunstige krummestruktur. Dette gør også, at jorden kan absorbere vand bedre
  • Beskytter jorden mod udtørring
  • Afbalancerer jordens fugtighed
  • Undertrykker andre planter (også såkaldt ukrudt)
  • Forhindrer tab af jord på overfladen (næringsstoffer, der løber væk)

Hvilke materialer kan du bruge til mulching?

  • blade
  • Græsafklip
  • knust barkmateriale 
  • halvmoden kompost dækket med et tyndt lag organisk materiale
  • hakket halm
  • Nælder eller andre vilde lægeurter

Sådan kan du bruge barkflis:

  • Grønt materiale påføres kun tyndt, ellers rådner det let. Den kan fornyes ofte
  • tørt materiale kan påføres 2 til 10 cm tykt.
  • Hvis jorden er tung, mulch mere omhyggeligt for at undgå oversvømmelser og råd.

Du kan finde mere information om nedklipning af træer i denne artikel

Lav din egen kompost

Du laver kompost til hele havens økosystem. Dermed fremmer du lokal biodiversitet, forbedrer jorden og lagrer kulstof i jorden. Samtidig minimerer du spild fra køkkenet ved at returnere det til jorden. 

Har du plads i din have, anbefaler vi klart at lave din egen kompost. Du kan derefter bruge den modne kompost til at gøde dine træer. Du kan finde den vigtigste information om dette i denne Artikel.

En kasse med kompost til gødning af træer

 

Opbevar biokul

På grund af sin porøse struktur har biokul et stort overfladeareal. Dette gør det muligt at opbevare vand og næringsstoffer særligt godt. Hvis du opbevarer Terra Preta i jorden, kan du også gøre det i en lille mængdeßstik bidrager til at lagre kulstof i jorden. Du kan finde mere information om dette her

Vær opmærksom på dit træs behov

Husk, at forskellige træarter har forskellige næringsbehov. Gødskning bør altid tilpasses ud fra den specifikke trætype og dets miljø.

Gød byens træer

I nogle byer kan træsponsorer gøde deres sponsorerede træer. Hvis du har påtaget dig et træsponsorat og gerne vil gøde et bytræ, skal du først høre hos den ansvarlige myndighed, om dette er tilladt i din by. Der findes dog også sponsorprogrammer, hvor træsponsorerne kun vander deres træerßda maj. Under alle omstændigheder bør du ikke gøde træer på offentlige områder uden et træsponsorat. 

Du kan finde mere information om træsponsorat i denne artikel.

Indsæt trævandingsposer og gød træer

Trævandingsposer er et nyttigt værktøj til at vande træer effektivt. Vandet slippes dråbe for dråbe ned i jorden. Dette gør det muligt for den at sive ind i de dybere lag af jorden, hvor træet kan absorbere det. 

Trævandingsposer til trævenlig drypvandingDu kan huske på følgende punkter, når du gøder træer og bruger trævandingsposer:
  • Hvis du bruger flydende gødning, skal du sørge for, at den ikke angriber materialet i posen. De fleste trævandingsposer er lavet af PVC eller PE.
  • Du bør ikke putte gødning med faste komponenter i din taske, da det vil medføre, at de små huller bliver tilstoppet. 
  • Man skal heller ikke putte gødningste som nældegylle i tasken. De får hullerne til at blive tilstoppet og poserne stinker. Dette bliver et problem, når du opbevarer poserne til vinteren. Brug gødning og gødningste, når du fjerner posen fra træet i et par dage.
  • Til muld og kompost er en trævandingspose et godt supplement, da det holder området omkring træskiven fugtigt. Fjern trævandingsposen nu og da i et par dage for at forhindre, at der dannes mug.

 

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Vanding af træer om vinteren

Hvert træ har brug for vand. Også om vinteren. For kun med nok vand kan træer beskytte sig selv...

Beskær træer korrekt. En guide

Ved at beskære kan du fremme dit træs sundhed, vækst og form. Men hvad...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose