Hvad gør et træ nøjagtigt, og hvordan kommer vandet fra jorden til spidserne?

Spændende spørgsmål, svarene er fascinerende. Den ene eller den anden kender svaret, men for alle dem, der har glemt eller ikke var interesseret i skolen, er svaret klart fotosyntese og er en af ​​de vigtigste dele af et træs liv.

Fotosyntese er ren magi.

Hvis nogen fortæller dig, at ilt kun er et affaldsprodukt, ryster du sandsynligvis dit hoved, ikke? Men det er sandt. Selvom vi ikke kan eksistere uden ilt, har planter ikke brug for ilt for at leve. Det er bare et affaldsprodukt fra deres stofskifte. Men inden vi går ind på det, lad os rejse tilbage til begyndelsen på vores jord og nu gå på en spændende rejse tilbage i tiden.

Hvor mange nuller er der i en milliard, og hvad har det at gøre med træer?

Vi går nu 4,5 milliarder år tilbage. For bedre at forestille sig denne tidsperiode, er det bedst at huske på, at 1 milliard udskrevet ser sådan ud: 1.000.000.000 - det er 9 nuller.

Vi refererer bevidst til fotosyntese som ren magi, som det største mirakel på jorden, fordi denne proces, som vi nu vil forklare dig, er en af ​​de vigtigste processer på jorden. Først da er livet på jorden overhovedet muligt.

Hvorfor er fotosyntese så vigtig?

For 4,5 milliarder år siden så verden helt anderledes ud end i dag. Liv var ikke muligt, fordi jordens atmosfære bestod af brint, helium, ammoniak, metan og andre gasser. Det var kun med udviklingen af ​​cyanobakterier og alger, at ilt blev tilsat som en gas. Cyanobakterier er blandt de ældste livsformer, og iltet på det tidspunkt var et rent affaldsprodukt fra den metaboliske proces, men dette ilt berigede vores atmosfære i hundreder af millioner af år. Forestil dig, uden denne udvikling ville vi ikke være her i dag.

Denne ilt, der blev tilført, dannede grundlaget for alt det liv, der opstod lidt efter lidt. I dag er iltindholdet i luften omkring 21 %, og 100 % af den ilt, vi indånder i dag, skyldes en vigtig proces, nemlig fotosynteseprocessen.

Hvad er denne fotosyntese?

Hvis du er græsk, er det nemmere nu, fordi ordet kommer fra det græske sprog, og når du oversætter dette ord, forstår du straks betydningen bag det. Phos nemlig står for Lys og sýntese pels Zusammensetzung. Ordet beskriver oprindeligt kun den kemiske proces inden for planterne. For hvis planter ikke har brug for ilt for at leve, hvad har træer og planter brug for?

Svaret på dette blev også givet i skolen, men vi opdaterer nu din viden og viser dig de 3 punkter og dermed grundene til, at planter og træer overhovedet kan eksistere.

  1. Vand
  2. carbondioxid
  3. Lys


Hvad gør planterne med det?

Planter er superkloge, fordi de først omdanner vandet, kuldioxid og ilt. De omdanner de 3 elementer til noget, som vi også kender, og mange af os smager det også meget velsmagende, nemlig glukose. Ja, du læste rigtigt, druesukker, også kaldet glukose. Dette er det vigtigste for planterne.

De arbejder hele deres liv for denne ene ting, nemlig den altafgørende glukose. Har du brug for glukose og hvorfor? Det er rigtigt, for de vokser takket være glukosen. De handler alle om vækst. Da de ikke kan gøre noget med den ilt, der skabes under denne proces, frigiver de blot ilten til miljøet. Dette er godt for os og i virkeligheden den største lykke på jorden, fordi vi og dyrene i miljøet har brug for denne ilt for at leve. Derfor er det så vigtigt at forstå, at vi hver især bør blive træsparere, for hvis vi ikke redder træer... er livet ikke længere muligt for os mennesker. Og for at være ærlig: hvem vil det?

Og hvordan fungerer det nøjagtigt, denne fotosyntese?

For dem af os, der sad foran skolen, er der en mere detaljeret version. Formlen for fotosyntese er: 6 H2O + 6 CO2 + lys = 6 O2 + C6 H12 O6.

I ord:

Seks molekyler kuldioxid plus tolv molekyler vand er lig med et molekyle glucose plus seks molekyler ilt.

Denne reaktion kræver meget energi fra sollys. Den nødvendige mængde energi til at opbygge en mol glukose fra CO2 og H2O er

ΔG ° ´ = +2872 kJ / mol

I lang tid vidste videnskaben ikke engang, hvor det ilt, som planterne frigiver, kom fra. Første eksperimenter med 18O-mærket vand eller CO2 kan vise, at iltet kommer fra vandet. Vandmolekylet, faktisk et ekstremt stabilt molekyle, er delt. Der kræves en ekstrem stor mængde energi til denne proces. Og hvor kommer denne energi fra? Lige fra sollys - en af ​​de mest magtfulde energikilder.

Det betyder i tal: Hver time ramt 430 billioner joule energi fra solen til jorden - det er en 430 med 18 nuller. Til sammenligning: Hele menneskeheden bruger 410 billioner joule energi i et helt år.

Udviklingen af ​​ilt i planter er kilden til næsten alle ilt på jorden - kilden til vores liv! Alle andre organiske stoffer produceres i stofskiftet fra de kulhydrater, der dannes ved fotosyntese.

Så vi husker: Det vigtigste ved fotosyntese for os mennesker er absorptionen af ​​kuldioxid og frigivelsen af ​​det ilt, der er så vigtigt for os.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose