Vores byer har brug for flere træer. Dette bliver mere og mere tydeligt. Derfor er der allerede en del byer, der giver træer væk til deres borgere.

Når byer udleverer træer til borgerne, har de en række fordele: Træerne står på privat ejendom og bliver også passet privat. Dette kan spare byer for mange kræfter. Og endnu vigtigere: I mange byer er de offentlige pladser og gader allerede beplantet med træer – eller uegnede til træplantning. Det bliver stadig sværere at finde nye steder for træer i mange byer.

Og selvom træerne står på private pladser, kan den brede offentlighed nyde godt af de vigtige positive effekter drage fordel af træer. Efterspørgslen fra borgerne er ofte meget høj: Mange mennesker ønsker at gøre deres miljø mere økologisk, smukt og bæredygtigt.

Så byen giver træer væk, og borgerne planter dem i deres have. Lyder som en vidunderlig idé. Ikke desto mindre er der et par ting at overveje.

Byens økosystemudfordring

Den kendte tyske dendrolog Andreas Roloff skriver, at træer i byer i gennemsnit kun har 25 % af den forventede levetid for deres kolleger i skovene.

Her er de vigtigste stressfaktorer for træer i byer:

 • Jorden er ofte komprimeret eller endda forseglet. Træerne kan derfor ikke ideelt set udvikle deres rodareal.
 • I byerne er temperaturen højere end i landdistrikterne.
 • I byerne er træer udsat for mere forurening.
 • Nogle gadetræer er fyldt med vejsalt.
 • I skove kan træer beskytte hinanden mod varme og vind. Der er endda Undersøgelsenviser, at visse træer i skovene støtter hinanden med vand og næringsstoffer. Træer i byer står derimod ofte alene og er mere afhængige af sig selv.
 • Mere information om emnet "Stigende problemer for bytræer" kan også findes i denne Artikel.

Hobbygartnere mangler ofte viden

Det er vigtigt i trædonationskampagner, at især unge træer lider under disse stressfaktorer. I de første par år på et nyt sted er træer særligt følsomme over for tørke. det Havekontorchefkonference GALK skriver i hende Placer papir til vanding af træer, at unge træer lider rodtab ved rydning i træplanteskolen, hvilket begrænser et ungt træs vandoptagelsesevne. GALK skriver, at især unge træer skal have tilstrækkelig vandforsyning fra april til slutningen af ​​august.

Forhold på et nyt sted kan sætte sit præg på et træ i mange år. Det er vigtigt, at kun sunde og veludviklede træer kan give de mange positive fordele.

Gade- og parktræer plantes og passes normalt af professionelle gartnere. Hvis en by udleverer træer til private, bliver de passet og plantet af hobbygartnere. Mange af disse borgere har ringe erfaring med træpleje. Vanding er særligt vigtigt. Meget godt for træerne kan gøres her med en lille indsats.

Nøgle til bytræer: den rigtige vanding

Unge træer i byområder er normalt afhængige af menneskelig hjælp. For at de kan slå rod og vokse på deres nye placering, har de brug for meget vand de første par år. Disse unge træer har endnu ikke et stærkt rodsystem og kan endnu ikke nå de dybere lag.

For at de mange unge træer i byen kan vokse godt, har de brug for god vanding. GALK anbefaler i sin Placer papir: "Ved træplantninger (...) angiver vi en vanding på 10 til 75 liter vand pr. ungt træ fra den 100. dag uden nedbør."

For at sikre, at de unge træer får 75 til 100 liter vand, er vandingsposer velegnede af følgende årsager:

 • Alt efter model indeholder en pose 75 eller 100 liter vand. Det svarer ifølge GALK til den ideelle mængde for et ungt træ.
 • Vandet kan nemt måles: Når posen er fuld, er der 75 eller 100 liter i posen.
 • Posen kan hurtigt fyldes op og frigiver derefter vandet dråbe for dråbe i op til ni timer. Jorden kan derfor godt optage vandet. Vandet kan også sive ned i dybere lag af jorden, hvor rødderne også kan optage det.
 • Vandingsposer hjælper med at spare vand gennem effektiv kunstvanding. Vandet kommer præcis, hvor det er nødvendigt.
 • Vandet fordamper mindre. Det er enten stadig i posen eller i jorden, som fungerer som et lille lag muld gennem posen.

Driftslederen for træplanteskolerne Späth'schen i Berlin anbefaler også trævandingsposer. Her er en video af ham:

Du kan også finde mere information om emnet kunstvanding i denne Artikel.

Hvis de unge træer vandes uden vandpose, er der stor risiko for, at de ikke får nok vand, især i de varme sommermåneder. Det ville være en skam, hvis træerne ikke kunne udvikle deres fulde potentiale!

Mere anerkendelse af indsamlingen med personlige vandingsposer

En anden fordel for byerne er, at de kan designe taskerne med billeder og tekst. Hvis der er en vandingspose på et træ, viser det, at dette træ er doneret eller støttet af et specifikt projekt. Dette kan øge kendskabet til dette projekt og identifikationen med byens grønne.

Et eksempel på personalisering af vandingsposer

Træ- og vandingsponsorater

Et stigende antal byer og kommuner indfører også træ- og vandingsponsorater. Du kan finde mere information om dette emne her.

Byer og kommuner motiverer borgerne til at tage del i træplejen.

 • De giver støbehjælpemidler
 • De giver værdikuponer til vand
 • De yder assistance til korrekt håndtering af trævanding

Vi støtter byer, lokalsamfund og privatpersoner, der ønsker at arbejde for at bevare vores træer. Vi vil med glæde støtte dig med vores erfaring og vores netværk.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Sådan beskytter du dine tasker mod dyrebid

På varme og tørre dage kan trævandingsposer blive spist af gnavere...

Opbevar trævandingsposer og vandingsringe vinteren over

Ved at opbevare dine trævandingsposer i slutningen af ​​vandingssæsonen, kan du...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose