Tjørn oprindelse

Tjørn (Crataegus) er en planteslægt og tilhører rosenfamilien. Der er over 200 arter hjemmehørende i Europa, Nordafrika og Asien. De når en højde på mellem 2 og 10 meter og en alder på op til omkring 100 år. Tjørnen anses for at være meget langlivet og robust og vokser i mange forskellige jordbund og klimaer. Det er især almindeligt i skove og i udkanten af ​​skove samt i parker og haver. Tjørnblomsterne vises i hvide og lyserøde farver i maj og juni måneder og er meget attraktive for insekter og fugle. Tjørnen har glatte, ovale blade, der er omkring 5 til 10 centimeter lange. Oversiden af ​​bladene er skinnende og mørkegrøn, mens undersiden er lidt mat og lysere. Bladene har en takket eller takket kant og er let bølgede i kanterne. De vokser i par på grenene. Tjørnplantens frugter er små røde bær, der modnes fra august til oktober. Disse frugter er spiselige og bruges ofte i madlavning, for eksempel til at lave marmelade eller likør.

Tjørn blade

I folklore og traditionel medicin er tjørn blevet brugt i århundreder til at behandle hjerte-kar-sygdomme og forhøjet blodtryk. Det bruges også ofte i medicinsk urtebehandling for at styrke hjertet og forbedre blodcirkulationen. I landskabsdesign bruges tjørnen ofte som en hæk eller som et prøvetræ, fordi det er meget attraktivt for både sine blomster og dets frugter.

Tjørn pleje og placering

Tjørnen foretrækker et solrigt til delvist skygget sted med veldrænet jord, der skal være fugtig, rig på humus og næringsstoffer. Den kan vokse i enhver jordtype, men foretrækker frisk, muldrig jord. Det bedste tidspunkt at plante tjørn er om efteråret eller foråret.

Skær tjørn

Regelmæssig beskæring er nødvendig for at holde tjørnen i form og fremme væksten. I de første par år bruges træningssnit til at forme tjørnens vækst. Dette går ud på at fjerne unødvendige skud og give træet den ønskede form. Foryngelsesbeskæring udføres for at holde træet vitalt og stærkt. Dette indebærer at fjerne ældre skud og gøre plads til nye skud. Vedligeholdelsesbeskæringen tjener til at fjerne syge, beskadigede eller døde skud, samt til at fjerne uønskede grene og løbere. Tjørn beskæres bedst i vintermånederne eller det tidlige forår, da planten er i dvale i denne tid, og beskæring ikke belaster den så meget.

Vandtjørn

På grund af klimaændringer bliver vores regioner stadig varmere, og konsekvenserne er længere tørre perioder. Dette har en indvirkning på miljøet og især på træerne. Stigende tørke og stigende temperaturer forårsager stress i træerne. Afhængig af beliggenhed og klimabetinget situation kan det være nødvendigt med hyppigere vanding end tidligere år. Den nyplantede tjørn mangler stadig at slå rod og har brug for meget vand, men selv med fuldvoksne træer skal man sørge for, at jorden forbliver jævn fugtig. Vandbehovet for en tjørn afhænger af flere faktorer såsom længden af ​​den tørre periode og træets tilstand. En fast sats på 15 til 20 liter pr. kvadratmeter kan estimeres pr. vanding for unge træer og 5 til 7 liter pr. kvadratmeter for ældre træer. Tjørn er lavt rodfæstede og har mange små rødder nær overfladen. Når man vander traditionelt med vandslange, kommer der meget vand på jorden på én gang, og meget fugt fordamper eller flyder væk, før det kan nå rødderne. Med baumbad vandingsposer Vanding er mere effektivt og sparer endda vand. Drypvanding frigiver løbende vand til jorden, så de lavvandede rødder absorberer vandet bedre. Fastgørelse og påfyldning af vandposerne er enkel og ukompliceret. Ved at fylde en vandingspose får unge træer tilstrækkeligt med vand. For at vande større træer tilstrækkeligt i meget tørre perioder er det muligt at koble to eller flere vandingsposer sammen. Et muldlag af barkkompost i rodområdet er nyttigt for at holde på fugten i jorden.

Tjørn frugter

Gød tjørn?

Som regel behøver tjørn ikke yderligere befrugtning. Det er en krævende plante og kan trives i de fleste jorder. Men hvis jorden er særligt næringsfattig, er det fornuftigt at tilføre organisk gødning som hornspåner eller kompost om foråret. Gødningen påføres jorden og indarbejdes let. For at undgå overgødskning anbefales en analyse af jordens næringsindhold på forhånd.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Vand den almindelige bøg

Almindelig bøg oprindelse Almindelig bøg pleje og placering Skæring almindelig bøg Vanding almindelig bøg Gødskning almindelig bøg...

Surkirsebær – Vand surkirsebærtræet

Surkirsebæroprindelse Surkirsebærpleje og placering Skæring af surkirsebær Vanding af surkirsebær...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose