Leg

Læs artiklen

Træer er virkelig et grønt vidunder og meget fascinerende naturskabninger. De danner det ilt, der er vigtigt for os, filtrerer støv og partikler fra luften og køler jorden. De naturlige vidundere giver også mad, levested og beskyttelse, stopper ørkendannelse og regulerer nedbør.

Er det ikke fantastisk? I vores "Wood-Wide-Web" kan du nu finde ud af alt, hvad du altid har ønsket at vide om træer.

Hvordan absorberer træer vand?

Træer drikker ved at tage vand gennem rødderne. Rødderne kan udvide forskellige afstande og dybder under jorden. I tilfælde af nye beplantninger har rødderne oprindeligt et klart område. I ældre træer kan rødderne næppe spores. Vandet fra jorden transporteres derefter fra rødderne til bladene.

Når det kommer til rødder, skelnes der mellem dybt rodfæstet, hjerterodet og lavt rodfæstet. Rødderne på dybtrodede planter er, som navnet antyder, meget dybt forankret i jorden. En hovedrod driver derefter mod grundvandet og absorberer vand overvejende fra de dybere egne.

De lavvandede rødder danner igen et fladere rodsystem. De optager hovedsageligt overfladevandet, der siver gennem jorden.

Hvordan opbevarer træer vand?

Ligesom os mennesker opbevarer træer vand i hver celle. Træer opbevarer deres vandreserver i grene, bark, rødder, bagagerum eller i blade og frugter. Når dette reservoir er fyldt, kan de overleve i længere tid uden yderligere vandforsyning.

Hvis træet kun har en lille mængde vand opmagasineret, påvirker det hele træet. Han går så at sige i nødtilstand, og bladene tørrer ud, indtil han så smider dem af. For træet betyder det "Tørke stress"og han har det bare ikke godt længere.

Hvor meget vand opbevarer træer?

Desværre kan det ikke siges nøjagtigt, hvor meget vandtræer gemmer. Jo større et træ er, og jo flere blade eller nåle det har, jo mere vand kan det opbevare. Ligesom os mennesker består træer af en vis mængde vand.

Hvor ofte skal du vande et træ ved vanding?

Hvor ofte du vand et træ skal, afhænger altid af vejret. Jo mere tørt det er, jo mere nyder træet vand. Den er ideel til at støtte træer i tørre faser. Vejrudsigten indikerer ofte en forestående tør periode.

Hvis det ikke er for tørt, kan du vande dit træ cirka hver anden uge. Når tørperioden er kommet, anbefaler vi at vande 1-2 gange om ugen med en stor mængde (75-150 liter). Hvis du har plantet dit træ for relativt nylig, skal det vandes regelmæssigt, fordi det endnu ikke har udviklet store rødder til at absorbere vand.

Sådan ved du, at et træ skal vandes.

Du kan se, at dit træ er tørstigt, hvis bladene hænger eller er blevet fældet. De tørre blade er et tegn på tørkestress.

I princippet skal alle træer med stammer malet hvidt vandes oftere. Det hvide maleri betyder, at et træ er genplantet. Især nyplantede træer har brug for meget vand. I mange byer er der derfor også opkald til, at enhver, der ser et træ med en hvid stamme, kan vande et træ. Hvis der allerede er en træpose omkring stammen, kan den simpelthen fyldes med vand. Så du kan altid hjælpe et træ, så det forbliver grønt og lykkeligt i lang tid.

Hvorfor er unge træer malede hvide?

Den hvide farve på unge træer er en kalkmaling. Denne belægning beskytter træet mod revner i barken. Sådanne revner udløses ofte af stærke temperatursvingninger. Dette sker, fordi det ofte er meget varmt om dagen, og temperaturen falder kraftigt om natten.

Den hvide kalkmaling reflekterer også solens stråler. Om vinteren er træernes skyggefulde side næsten næsten frossen. På solskinsdage opvarmes den side af bagagerummet, der vender mod solen, og udvides. For træstammen betyder det enorm spænding fra varme og kulde, og barken kan briste. Den hvide farve holder derfor solen og varmen væk.

Kalkmaling beskytter også mod skadedyr, mos og lav. Takket være dets antibakterielle virkning hjælper den hvide farve også med at forhindre mulige (svampe) sygdomme i at sprede sig så hurtigt. Malede træer spirer også lidt senere om foråret for at reducere sen frost, der skader blomsterne.

Hvilke træer er vandposer egnet til?

Træposerne er velegnede til både nyplantede og eksisterende træer. Især træer med tørkestress er særligt glade for støtten fra kunstvandingsposer.

Vi hører ofte følgende sætning: ”Mit træ er alt for stort og stammen er alt for tykt. Hjælper en overrislingspose overhovedet? ”Vi besvarer dette spørgsmål med et rungende ja. Hver eneste dråbe vand understøtter dit træ, så det kan opbevare vand igen.

Grundlæggende er store træer naturligt designet til at overleve uden yderligere kunstvanding. Desværre er dette ikke længere tilfældet i dag på grund af klimaændringer, og de har også brug for yderligere vanding, især i begyndelsen af ​​vegetationsfasen og i tørre perioder. 

De 4 største misforståelser om træer

Et par sjove fakta bør selvfølgelig ikke mangle. Som en træelsker har du sikkert hørt om følgende myter om træer:

"Træer bærer meget frugt, når en hård vinter nærmer sig"
Vi kan kun fortælle dig, at desværre intet træ kan se ind i fremtiden og forudsige vejret. Snarere har mange frugter grunden til, at træet bar mange blomster sidste efterår og undslap den sene frost.

"Når der er tordenvejr, skal du give plads til egetræer og se efter bøg"
Faktisk er lynet slet ikke ligeglad med, hvilket træ det rammer. Hvis du bliver overrasket af et tordenvejr i naturen, så undgå at være tæt på træer.

"Hvert træ flyder i vandet"
Det er ikke helt sandt, for ikke alt træ flyder i vand. Det brasilianske jerntræ er en undtagelse. Dette træ betragtes som en specialitet og nedsænkes straks i vand.

"Eger er lavet af det hårdeste oprindelige træ"
Egtræ er meget vejrbestandigt, men kan ikke følge med hornbjælketræ med hensyn til trykstyrke.

 

Nu er nogle spørgsmål, du havde om træer, bestemt besvaret. Vi ville være glade for, hvis vi kunne give dig et overblik med dette indlæg. Træer er vores naturlige vidunder. Lad os beskytte dem sammen og give dem nøjagtigt den støtte, de har brug for.

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose