I flere år er antallet af tørre perioder og varme dage steget dramatisk. Især yngre træer lider under dette. dr Saha fra Karlsruhe Institute of Technology (KIT) sagde i et interview med ESCP (Earth Systems Knowledge Platform): "I Karlsruhe, stedet hvor jeg forsker, døde 30 procent af de unge træer, der blev plantet mellem 2014 og 2017 som følge af tørken og hedebølgen i 2018."

Et tab på 30 procent af unge træer er et stort tab. Også økonomisk – taget i betragtning, at træplantning ofte koster mere end 2.000 euro pr.
I mange byer dør betydelige gamle bestande også. I Essen er 25 procent af de eksisterende træer for eksempel døde de seneste år. Ældre træer, der før kunne klare sig uden vanding, skal derfor i stigende grad vandes.

Samtidig med det øgede behov for vanding har mange by- og kommunalt ansatte ikke automatisk flere ressourcer til rådighed. De ansvarlige specialister skal derfor udføre mere arbejde med samme budget. Af denne grund er innovation nødvendig for at imødekomme de øgede krav.

Trævandingsposer er umagen værd, fordi de hjælper med at vande træer effektivt. Og samtidig kan du spare penge, tid og vand.

Her er de vigtigste grunde til at bruge trævandingsposer

 • Med vandingsposer siver vandet dybere ned i jorden
  Trævandingsposer fungerer med opbevaringsdrypvanding. De fyldes op i løbet af få minutter og frigiver derefter vandet dråbe for dråbe over mange timer. Fordi vandet langsomt siver ned i jorden, kan jorden optage mere af det. Hvis vandet frigives for hurtigt, løber meget af det af overfladen, især i komprimeret jord i bygder. Først når vandet når de dybere lag af jorden, kan træets rødder absorbere det. Først da vil træet blive vandet effektivt.
 • Med vandingsposer, bvære ordentligt vandet
  En træpose afgiver mellem 75 liter eller 100 liter pr. vanding. Det er den mængde vand, der blandt andet fra GALK og Forskningsselskab for Landskabsudvikling Landskabspleje anbefales til unge træer. For ældre træer kan flere poser også forbindes med hinanden, hvilket betyder, at der kan frigives 150 liter - eller 200 liter - vand i én hæld. Hvis du vander med træposer, kan du sagtens følge denne anbefaling: Fyld træposen op og lad den dryppe.
 • Med vandingsposer vandet bliver på træskiven
  Hvis vandet hældes direkte på træristen med en slange, flyder en del af det straks af på overfladen. Tør jord er hård og kan ikke absorbere meget vand. Som følge heraf kan vandet ikke sive ned i de dybere jordlag, hvor træet har sine fine rødder. Udover at denne kunstvanding tager meget mere tid, så går der samtidig vand til spilde. I nogle regioner i Tyskland er vand allerede ved at blive knap. Prof. Famiglietti evaluerer på vegne af NASA og German Aerospace Center Data fra Grace-satellitterne og skriver: "I almindeligt sprog: Tyskland har mistet vand på størrelse med Bodensøen på 20 år. Det er en ufattelig mængde vand."

 • Posevanding gør trævanding forudsigelig
  75 liter eller 100 liter vand passer i en enkelt pose. Hvis to poser er forbundet sammen, får et træ 150 liter eller 200 liter vand pr. vanding. På den ene side er det muligt at måle præcis, hvor meget vand et enkelt træ skal modtage. Samtidig kan støbekørsel også koordineres. Det kan fx måles, hvor mange træer der kan vandes med et vognlæs.
 • Vandingsposer er også velegnede til grønne sponsorater
  Frivilligt arbejde i nabolaget gør det muligt at forsyne flere træer med vand. Kombinationen med kunstvandingsposer er ideel: Byens administration kan udstede en vandingsanbefaling. For eksempel to poser om ugen. Og træredderne får det rigtige udstyr fra poserne. Træ- og vandingssponsorater øger også identifikation med urbane grønne områder og kan udfylde en pædagogisk funktion for bæredygtig udvikling. I øvrigt: Vi anbefaler at få trykt poserne, især til sponsorater.
 • God vanding sparer penge
  At plante et ungt træ koster mange penge. Hvis træet dør og udgør en risiko for trafiksikkerheden, er det dyrt at fælde. Det er derfor værd at investere i god vanding, især i de varme sommermåneder. Dette bevarer de eksisterende træer og undgår høje opfølgningsomkostninger. Investering i kunstvanding sparer mange penge og tid i det lange løb. Trævandingsposerne er en effektiv og billig måde at vande træer på bæredygtigt.

Et trick til ældre træer

Ældre træer har ikke deres fine rødder direkte ved stammen. Derfor kan det betale sig at rejse træposen i det yderste rodområde med en pæl og lade den risle der. 

Leder du efter de rigtige tasker? Her finder du de vigtigste funktioner, når du skal købe trævandingsposer. 

Og her er en Oversigt over træbadeområdet.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Sådan beskytter du dine tasker mod dyrebid

På varme og tørre dage kan trævandingsposer blive spist af gnavere...

Opbevar trævandingsposer og vandingsringe vinteren over

Ved at opbevare dine trævandingsposer i slutningen af ​​vandingssæsonen, kan du...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose