Valnød oprindelse

Valnødden (Juglandaceae regia) er et løvfældende træ og tilhører valnøddefamilien. Valnøddetræer kan blive op til 30 meter høje, nå en stammeomkreds på op til 4 meter og på gunstige steder leve op til 160 år.

For de gamle grækere var valnøddetræet et symbol på frugtbarhed, og dets nødder blev betragtet som mad for guderne. Romerne bragte valnødden til tysktalende lande og omkring år 800 e.Kr. var det Karl den Store, der anbefalede og beordrede dyrkning af valnøddetræer.

Når den er fritstående, udvikler den en bred krone på op til 40 meter i diameter og spredte grene. Som ung er barken skinnende, lysegrå og glat. Senere udvikles en langsgående revnet, sortgrå bark. Valnødden spirer først i maj. Det gør det til et af de seneste løvtræer, der spirer efter egetræet. De udvikler først grøn-gule hanblomster. Det er pollenfyldte, hængende rakler, der bliver op til 12 centimeter lange. Hunblomsterne følger cirka fire uger senere. De står i to eller tre på de nye skud. Det tager omkring 15 til 20 år for valnødden at bære frugt for første gang. Valnøddens blade er finnede, hvor hvert blad måler op til 40 centimeter. Den er udstyret med op til ni ovale individuelle blade, som hver kan være 15 centimeter lange. Den enkelte terminal folder i spidsen er altid den længste. Valnødderne er modne fra september til oktober og er omgivet af en grøn frugtskal. Når nødderne er modne, springer denne frugtskal op.

Den er blevet dyrket i tusinder af år primært for sine nødder. Dens valnødder har været en vigtig del af folks kost i mange århundreder. Og i dag har nødden stadig vigtig betydning som en sund og økologisk kilde til proteiner og fedtstoffer. Under de to verdenskrige blev træet brugt til at fremstille våben, hvilket førte til en drastisk reduktion af lagerbeholdningen. I dag er det meget eftertragtet som et ædeltræ og bruges til at lave værdifulde møbler.

Valnøddetræets frugter

Valnødpleje og placering

Valnødden foretrækker beskyttede, varme og solrige steder. Den er varmetolerant og foretrækker let sur til basisk jord. Valnødden er hverken særlig tørketolerant eller meget vinterhårdfør, især når den er ung. Derfor er der et par ting, du skal huske på, når det er koldt og tørt. Den er også sårbar over for sen frost. Ellers kræver dette træ ikke meget pleje. Valnøddetræet er et dybt rodfæstet træ og trives bedst i dyb jord, der tillader kraftig pælerodsvækst. I sin ungdom udvikler valnødden først en pælerod, der er meget stærk. Siderødderne forgrener sig fra denne hovedrod og deler sig derefter. Over tid danner dette et hjerterodsystem.

Skær valnød

Regelmæssig beskæring er ikke nødvendig for valnødden. Skal træet fældes, er sensommeren det bedste tidspunkt. Fra midten af ​​august til slutningen af ​​september begynder valnødden at forberede sig til vinteren, og safttrykket er svagt. Snitsår på valnødder heler generelt meget langsomt. Stejlt stigende skud kan konkurrere med det centrale skud og de førende grene og bør fjernes ved deres basis i det år, de dukker op.

Hæld valnød

Klimaændringer har en række forskellige effekter på naturen, og mange træer lider under de varme og tørre perioder. Afhængig af beliggenhed og klimabetinget situation kan det være nødvendigt med hyppigere vanding end tidligere år. Valnøddetræet er ikke tørketolerant og er derfor afhængig af yderligere vanding i tørre tider. Dette er især vigtigt for yngre træer. For at opnå en rig høst er vanding vigtig selv for ældre træer. Hvor meget vand en valnød har brug for afhænger af flere faktorer såsom længden af ​​den tørre periode og træets tilstand. En fast mængde på 75 til 100 liter pr. vanding kan estimeres for unge træer og 15 liter pr. kvadratmeter for ældre træer. Vanding af valnøddetræer er ideelt træbadevandsposer. Når man vander konventionelt med en haveslange, fordamper eller flyder meget fugt væk. Af denne grund kan du vande mere effektivt med baumbad vandingsposer og endda spare vand. To små huller slipper vandet jævnt ned i jorden over flere timer som drypvanding. Det betyder, at vandet optages bedre i den omgivende jord og af rødderne end ved konventionel vanding. Vandingsposen dækker jordens overflade og forhindrer derved vandet i at fordampe. Fastgørelse og påfyldning af vandposerne er enkel og ukompliceret. Tasken lægges rundt om træstammen som en jakke og lukkes med lynlås. Næste trin er at fylde posen med nok vand, så der ikke kan ses rynker i det nederste område efter yderligere justering og derefter lade den fylde op. Ved at fylde en vandingspose får unge træer tilstrækkeligt med vand. For eksisterende træer med en større stammediameter kan to til tre vandingsposer lynes sammen for at vande dem passende. Derudover hjælper et tykt lag muld lavet af græsafklip med at forhindre, at jorden tørrer ud så hurtigt.

Gød valnøddetræer

Valnøddetræer er relativt krævende og kan dyrkes om foråret med kompost og hornmel befrugtet være.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Vandhestekastanje

Hestekastanjeoprindelse Hestekastanjepleje og placering Skæring Hestekastanjevanding Hestekastanje...

Vand den almindelige bøg

Almindelig bøg oprindelse Almindelig bøg pleje og placering Skæring almindelig bøg Vanding almindelig bøg Gødskning almindelig bøg...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose