Indholdsfortegnelse
Skovbadning. En gammel tradition genopdaget
7 trin til dit skovbad eller træbad
Skovbadning i byer
Doktor Skov
Yderligere information

I denne artikel lærer du de vigtigste oplysninger om skovbadning, og hvordan du selv kan bruge træernes gavnlige og sundhedsfremmende kræfter. Jeg elsker selv emnet skovbadning og træbadning, fordi det kombinerer to af de vigtigste emner i mit liv: træer og sundhed. Udover at arbejde for træerne, arbejder jeg også som Kropsterapeut.
I slutningen af ​​denne artikel finder du et link til et beroligende akustisk skovbad, en boganbefaling og nyttige yderligere links. 

Skovbadning. En gammel tradition genopdaget

Udtrykket skovbadning er fra det japanske udtryk Shinrin Yoku afledt. Mere præcist oversat betyder Shinrin Yoku: Træk vejret i skovstemningen eller fordyb dig i skovstemningen. Skovbadning betyder derfor: at indtage skovstemningen med alle sanser, bevidst tilbringe tid i skoven for at komme sig fysisk og mentalt og for at styrke dit eget helbred. Der er forskellige metoder og tilgange til skovbadning: fra simple gåture til specifikke øvelser, for eksempel med Qi Gong, meditation eller yoga.

Den ældste registrerede kilde til skovbadning kommer fra Kina og er 2.500 år gammel. Under udtrykket Senlinyu fysiske øvelser i skoven med det formål at absorbere skovens energi. Det japanske udtryk Shinrin Yoku blev introduceret i 1982 af det japanske ministerium for landbrug, skove og fiskeri. I 2004 oprettede dette ministerium sit eget forskningscenter for at undersøge skovens terapeutiske effekt. I mellemtiden er det Shinrin Yoku verdensberømt og især i Japan en integreret del af sundhedssystemet.

Hos os i Europa blev udtrykket skovbadning specielt udviklet af en bestemt storstilet japaner Undersøgelse kendt fra 2008.
Resultaterne af denne undersøgelse viser, at skovbadning har følgende målbare effekter på menneskets fysiologi:

 • lavere koncentration af kortisol
 • lav puls
 • lavere blodtryk
 • mere parasympatisk aktivering og samtidig
 • lavere sympatisk aktivering af nervesystemet.

På et psykologisk plan viste undersøgelsen, at skovbadning har en positiv effekt på spændinger, depression, vrede, træthed og forvirring.

7 trin til dit skovbad eller træbad

Her er de vigtigste tips til, hvordan du kan drage fordel af træernes sundhedsfremmende kræfter:

 • Gå til en skov, en park eller dit yndlingstræ.
 • Tag dig god tid og tag bevidst en pause fra din smartphone.
 • For at gøre dette skal du orientere dig på træerne og deres tilstedeværelse.
 • Hvad kan du høre? Hvad kan du lugte? Hvad kan du se?
 • Prøv at sætte farten ned internt og mærk din jordforbindelse.
 • Hvis du har lyst, kan du også lave yoga, sidde under et træ eller tale med ham. Du kan også tegne, læse en bog eller ligge ned.
 • Og så bliv der et stykke tid. Jo flere træer der er, jo bedre.

Skovbadning i byer

Den gode nyhed for byboerne: skovbadning er ikke kun muligt i store, afsidesliggende skove og uberørt natur. Skovbadning fungerer også i byerne – så længe der er parker, grønne korridorer eller skovområder i udkanten. Vi kunne indsætte udtrykket træbadning for denne aktivitet. Den japanske undersøgelse citeret ovenfor tyder også på, at ikke kun skove kan opnå denne sundhedsfremmende effekt, men også andre grønne miljøer.

en anden Undersøgelse dokumenterer, at det er særligt sundhedsfremmende for byfolk bevidst at flytte til et andet miljø for en periode, der er mindre påvirket af emissioner og støj. Den sundhedsfremmende effekt af træer og grønt kan især hjælpe disse mennesker til for en stund at undslippe hverdagens moderne stress og bevidst tune ind i naturen. Og endnu en undersøgelse fra Canada viser, at netop tilstedeværelsen af ​​træer i et kvarter kan forbedre vores helbred. Du kan finde ud af mere om dette i vores artikel om træernes helbredende kraft.

 

Doktor Skov

Her er endnu et digt af skovfoged Helmut Dagenbach, skrevet i 1986.

Når jeg lider af hovedpine og neuroser,
Jeg føler mig misforstået eller gammel,
og de dejlige muser kærtegner mig ikke,
så konsulterer jeg doktor Wald.
Han er min øjenlæge og psykiater,
min ortopæd og min internist.
Han vil helt sikkert hjælpe mig med enhver tømmermænd,
om det er fra sorg eller cognac.
Han tænker ikke meget på piller og pulver,
men så meget desto mere af luft og solskin.
Og så snart jeg er omgivet af behagelig stilhed,
han hvisker til mig: "Tag nu en dyb indånding!"
Hans praksis er ofte overfyldt,
I hans varetægt bliver du rask.
Og kredsløbsramte, der stadig hvæser i dag,
er i morgen uden kliniske fund.
Han får os altid på fode igen,
det mentale i balance,
forhindrer fedtopbygning og galdesten.
Desværre kommer han ikke på hjemmebesøg.

Yderligere information

Hvis du på grund af tid, tilrettelæggelse eller andre årsager ikke altid kan arrangere at komme ud i naturen, kan guidede eller musikakkompagnerede meditationsrejser hjælpe dig til at bringe dig selv i forbindelse med dig selv og naturen. Fordi vi fandt denne skovmusik særligt smuk, er her et link, så du også kan få et akustisk skovbad med hjem.

Der findes allerede talrige publikationer om emnet skovbadning og træers helbredende virkning. Hvis du er interesseret i emnet, kan vi anbefale følgende bog: Biophilia-effekten: helbredelse fra skoven af Clemens Arvay. 

Skovbadning er også blevet mere og mere etableret på institutionsniveau. Der er nu en i Tyskland Føderale Skovbadeforening, som er dedikeret til emnet naturbevarelse og sundhed.

Også International Society of Nature and Forest Medicine er dedikeret til naturens helbredende virkning på os mennesker. Der tilbydes et bredt program på deres hjemmeside, herunder en lang række publikationer om skovbadning og naturens positive effekter på menneskers sundhed.


Andrew Hunkeler
Uddannet social og kulturel antropolog med fokus på bæredygtig og deltagende green space design i byer.
Min vision er at bringe mennesker og træer, natur og kultur, befolkning og bymyndigheder sammen.
Hvis du har spørgsmål, forslag, interessante historier eller spændende viden om dette emne, er du velkommen til at skrive til mig: andreas@baumbad.de. Jeg ser frem til din besked!

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose