Trompettræ oprindelse

Trompettræer (Catalpa bignonioides) er stedsegrønne træer fra familien Bignoniaceae. De kommer oprindeligt fra Nordamerika og blev først introduceret til Europa i det 19. århundrede og etablerede sig hurtigt som prydplanter. I dag er trompettræer populære i mange dele af verden og plantes ofte i parker og haver. Trompettræer er kendt for deres lange, hængende blomster, der vises i lys hvid, gul eller orange i forsommeren og er formet som trompeter. Bladene er brede og hjerteformede og grønne i farven. Trompettræer vokser hurtigt og kan nå højder på op til 30 meter. De er meget tilpasningsdygtige og kan trives i næsten ethvert klima, så længe de får nok sollys og vand. De er særligt velegnede til at give skygge og er derfor ideelle til haven. Trompettræer er værdifulde planter, som ikke kun er smukke at se på, men også har mange positive egenskaber. De er meget tilpasningsdygtige, hvilket gør dem velegnede til haven, og deres lange, hængende blomster er et rigtigt blikfang.

Trompettræets blomster

Trompettræpleje og placering

Placeringen for plantning af trompettræer skal være solrig til delvis skygge og beskyttet mod vind. De plantes bedst i fugtig, veldrænet jord og har brug for masser af vand og sollys. De kan dog også overleve i tør jord ved at smide deres blade og gå i en form for dvale. Trompettræer vokser hurtigt og kræver nok plads.

Beskæring af trompettræer

Trompettræer er robuste og kræver typisk ingen særlig pleje. Det perfekte tidspunkt at udføre beskæring på er på en frostfri dag i januar eller februar, før knopskydningen begynder. For unge træer bør du undgå at afkorte hovedskuddet eller skære sidegrenene tilbage. Dog er en let formskæring mulig. Ved beskæring af trompettræer bør døde grene fjernes for at holde træet sundt. For ældre træer er det også vigtigt at fjerne grene, der krydser hinanden, vokser for tæt sammen eller vokser ind i det indre af kronen. Grene, der er for lange, skal forkortes med en tredjedel eller højst halvdelen ved at skære 0,5 til 1 cm over et par knopper eller knop-trillinger. Interfacet bør vælges således, at et sideskud forgrener sig direkte nedenunder (såkaldt afledning), ellers kan der dannes et kostelignende skud.

Vanding af trompettræet

Klimaforandringerne fører til varmere temperaturer og længere tørre perioder i vores egne, hvilket påvirker miljøet og især træerne. Afhængig af beliggenhed og klimatiske forhold kan det være nødvendigt at vande træerne hyppigere end tidligere. Trompettræer bør vandes regelmæssigt, især i lange tørre perioder. Ved vanding med haveslange går der meget vand tabt ved afstrømning eller fordampning. En mere effektiv måde at vande på er at bruge baumbad vandingsposer. Vand frigives dråbe for dråbe til træerne gennem to huller i det nederste område over flere timer. På denne måde kan det sikres, at fugt ikke fordamper over eller siver ned i den dybe jord for at blive optaget af rødderne. En anden fordel ved vandingsposer er, at kontinuerlig vanding undgår risikoen for rodråd. Fastgørelse og påfyldning af vandposerne er enkel og selvforklarende. Tasken lægges rundt om træstammen som en jakke og lukkes med lynlås. Næste trin er at fylde posen med nok vand, så der ikke kan ses rynker i det nederste område efter yderligere justering og derefter lade den fylde op. En vandpose er nok til at forsyne unge træer tilstrækkeligt. For eksisterende træer med en større stammediameter kan to til tre vandingsposer forbindes sammen for at give dem tilstrækkeligt med vand.

Gøde trompettræer?

Det er i foråret Befrugte med moden kompost og hornspåner anbefales at forsyne trompettræet med næringsstoffer. Trompettræer er modtagelige for skadedyr som bladlus og sommerfuglelarver, men disse kan let behandles med biologiske pesticider.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Vand den almindelige bøg

Almindelig bøg oprindelse Almindelig bøg pleje og placering Skæring almindelig bøg Vanding almindelig bøg Gødskning almindelig bøg...

Surkirsebær – Vand surkirsebærtræet

Surkirsebæroprindelse Surkirsebærpleje og placering Skæring af surkirsebær Vanding af surkirsebær...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose