Oprindelse af fast eg

Fastsiddende eg (Quercus petraea) tilhører bøgefamilien og er udbredt i Europa. Det er et løvfældende træ og kan blive op til 20 meter højt. Den fastsiddende eg er langlivet og kan blive op til 400 år.

I keltisk mytologi var egetræet et helligt træ og repræsenterede styrke og kraft. Det siges, at kelterne ofrede under egetræer, og at de udførte rituelle handlinger i egeskove. Egen var også symbolet på den keltiske gud Esus, krigs- og jagtguden. Egen var også symbolet på den germanske gud Donar, vejr- og tordenguden, som blev identificeret med den romerske gud Jupiter og den græske gud Zeus.

Den fastsiddende eg kan kendes på dens glatte, grå bark og dens brede, normalt dybt fligede blade. Bladene er aflange-ovale og har en glat eller let kærv overflade. De er grønne om sommeren og bliver en dyb rødbrune om efteråret. Den fastsiddende eg blomstrer fra marts til april. Hanblomsterne er arrangeret i skærme, mens hunblomsterne er solitære. Efter blomstring dannes der små grønne frugter kaldet agern. Disse modnes om efteråret og er omgivet af en tyk skal dækket med mange skæl. Siddende eg er en vigtig foderplante for dyrelivet, og dens agern spises af mange fugle og gnavere. Agernene er også populær mad for mennesker og spises ristet til mel, olie eller som snack. Bark og blade af den fastsiddende eg har også en vis betydning i naturmedicin og bruges til nogle lidelser.

Sittende egetræsblomster

Pleje og placering af fast eg

Fastsiddende ege foretrækker et solrigt til delvist skygget sted og fugtig jord. De er tilpasningsdygtige og kan vokse selv i tør jord. Jorden skal være veldrænet for at undgå vandfyldning. Fastsiddende ege har lavvandede rødder og udvikler stærke siderødder foruden en pælerod. Rodsystemet er stærkt forgrenet og ligger tæt på overfladen. Rodsystemet er tættest i en dybde på mellem 30 og 40 cm og kan maksimalt nå en dybde på fire meter.

Skåret fastsiddende eg

Fastsiddende ege kræver ikke regelmæssig beskæring, men kan skæres ned til formning eller foryngelse. Det bedste tidspunkt at gøre dette på er om efteråret, efter at bladene er faldet. For at holde træet sundt bør gamle og syge grene fjernes.

Vandsiddende eg

Vandbehovet for en fastsiddende eg afhænger af forskellige faktorer som alder, størrelse, jordbund og klima. Stigende temperaturer og stigende tørke påvirker den fastsiddende eg og sætter den under stress. Afhængig af beliggenheden og den klimatiske situation kan det være nødvendigt at vande den faste eg oftere i tørre perioder og på fulde solrige dage end tidligere år. Den fastsiddende eg har brug for vand over gennemsnittet, og jorden bør aldrig tørre helt ud. I bedste fald tilføres den fastsiddende eg en større mængde vand i en vandingssession end ved at vande den flere gange i små mængder. Som rettesnor kan der antages et vandingsbehov på 75 til 100 liter for unge fastsiddende ege og 200 liter pr. vanding for ældre træer. Ved vanding med haveslangen Meget af vandet fordamper eller siver ned i den dybe jord, før det kan optages af rødderne. Med baumbad vandingsposer Vanding er mere effektivt og der spares på vandet på samme tid. Vandingsposerne har to små huller, der afgiver vand jævnt i jorden som drypvanding over flere timer. Dette fører til jævn fugt i jorden, hvilket også betyder, at rødderne nær overfladen absorberer vandet godt. Vandingsposen dækker samtidig træskivens overflade og forhindrer derved vandet i at fordampe. Med en baumbad-vandingspose forsynes unge træer med tilstrækkeligt vand. For at vande eksisterende træer med en større stammediameter kan to eller tre vandingsposer forbindes med lynlåse.

Gød fastsiddende eg

For sin vækst og sundhed har den fastsiddende eg primært brug for nitrogen, fosfor og kalium. Disse næringsstoffer kan tilføres ved brug af organisk gødning såsom kompost eller hornspåner. En almindelig en befrugtning er særlig vigtig i de første par år efter plantning. Et lag barkflis hjælper med at holde jorden fugtig og forhindre vækst af ukrudt. Mulden bør ikke lægges direkte på stammen af ​​den fastsiddende eg for at undgå skadedyrsangreb.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Vand den almindelige bøg

Almindelig bøg oprindelse Almindelig bøg pleje og placering Skæring almindelig bøg Vanding almindelig bøg Gødskning almindelig bøg...

Surkirsebær – Vand surkirsebærtræet

Surkirsebæroprindelse Surkirsebærpleje og placering Skæring af surkirsebær Vanding af surkirsebær...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose