Din indkøbskurv er i øjeblikket tom.
subtotal | €0,00 |
Forsendelsesomkostninger | Moms ekskl. Forsendelsesomkostninger |
Total | €0,00 |
---|
14.09.2024
Effekterne af klimaændringer på bytræer
Klimaændringer udgør en væsentlig trussel mod vores bytræer. Stigende gennemsnitstemperaturer, langvarig tørke og tørkeperioder samt nye skadedyr truer sundhed og overlevelse. mange Træarter i tyske byer. Denne artikel undersøger, hvilke træer der er særligt berørte, og hvilke tiltag der kan tages for at øge bytræernes modstandsdygtighed.
Virkningerne og konsekvenserne af klimaændringer på bytræer er forskelligartede og dybtgående. Stigende temperaturer fører til tørkestress, øger vandbehovet og forstyrrer træernes fotosynteseprocesser. Det er endnu mere problematisk i tæt bebyggede byer, da asfalten og betonen også lagrer varme og varme. Et eksempel på dette er ahorntræer i München, som i stigende grad har lidt og er blevet svækket af varmen de seneste år. Dette by-varmeø-fænomen gør det sværere for bytræer at køle ned og resulterer ofte i træskader og kræver flere vandressourcer.
Ud over stigende temperaturer repræsenterer stadig længere tørkeperioder en yderligere udfordring. I Berlin har bøgetræer været særligt udsatte for tørke i de senere år. De har brug for konstant menneskelig vanding for at overleve. Alligevel er antallet af bøgetræer faldet markant de seneste år.
Skadedyrsangreb og træsygdomme er også et stadigt stigende problem. Mildere vintre tilskynder til spredning af skadedyr såsom askebillen. I Hamborg er der for eksempel et hyppigt angreb af asketræer af askebillen, hvilket har reduceret træbestanden markant og forårsaget skade på mange asketræer.
Særligt truede træarter i tyske byer
Nogle af de særligt sårbare træarter i Tyskland omfatter den norske ahorn (Acer platanoides), den europæiske bøg (Fagus sylvatica), den almindelige ask (Fraxinus excelsior) og sølvbirken (Betula pendula). Disse arter er særligt sårbare over for varme- og tørkestress samt skadedyr og sygdomme, der tiltager og spreder sig hurtigere på grund af klimaændringer.
- Norge ahorn (Acer platanoides): Den norske ahorn lider især af varme og tørke. Især i byområder som München, har norske ahorn problemer med at få nok vand. De viser ofte tegn på tørkestress, såsom visne blade eller tidlig udskillelse af blade.
- Europæisk bøg (Fagus sylvatica): Den almindelige bøg er en af de vigtigste og mest udbredte træarter i Tyskland og er særligt følsom over for tørke. I Berlin er et særligt stort antal bøgetræer døde eller blevet beskadiget af de seneste års tørke. Barken revner ofte og gør bøgen mere modtagelig for svampeinfektioner.
- Almindelig aske (Fraxinus excelsior): Asken er særligt truet af askejuvelbillen. De seneste års milde og varmere vintre har gjort det lettere for denne skadedyr at sprede sig. I Hamborg er en betydelig del af asketræerne allerede døde på grund af skaderne forårsaget af denne bille.
- sølv birk (Betula pendula): Denne birk er følsom over for svingende temperaturer eller ekstreme vejrbegivenheder og langvarig tørke. I byområder som Leipzig er mange sølvbirketræer allerede døde på grund af ekstreme vejrbegivenheder forårsaget af hedebølger og mangel på vand.
Afbødnings- og tilpasningsstrategier
Bytræernes sundhed og modstandsdygtighed kan forbedres gennem forskellige tiltag. En af disse strategier er genplantning af byer med tørke-resistente træarter som sort græshoppe (Robinia pseudoacacia) og ginkgo (Ginkgo biloba). Disse klarer tørke og klimaændringer bedre.
Effektive vandingssystemer er ekstremt vigtige her. Trævandingsposer har vist sig at være særligt nyttige. Disse vandposer frigiver vand til jorden gennem drypvanding over mange timer og siver dybt ned i jorden og når træernes rodsystem uden at vand fordamper eller løber af overfladen. De bruges primært i den tørre sæson. Poserne kan nemt placeres rundt om træstammen som en jakke, hvilket muliggør ressourcebesparende og effektiv trævanding.
Et andet punkt er økologisk byplanlægning, som fremmer træernes sundhed. At skabe såkaldte "grønne" korridorer og undgå varmeøer kan have en positiv indvirkning på byernes mikroklima. Et eksempel er "Green Lung"-projektet i Leipzig, hvor der blev bygget store grønne områder, som reducerer indre bytemperaturer og forbedrer luftkvaliteten.
Borgerligt engagement er lige så vigtigt, hvis ikke afgørende. Træsponsorater, som tilbydes af byer og kommuner, men også af private initiativer eller almennyttige organisationer, er med til at motivere og involvere borgerne i pleje og vanding af bytræer. Dette styrker den kollektive indsats.
Et stærkere kollektivt initiativ er nødvendigt
Bytræernes overlevelse kræver også forskning og udvikling. Tysk videnskab og klimaforskning arbejder på løsninger til at udvikle klimaresistente træarter og fremme deres succesfulde brug i byskovbrug. Politisk støtte på lokalt og nationalt plan er også afgørende for at definere de rigtige juridiske impulser og regler for en klar implementering.
At plante træer er én ting - processen bagefter er en anden
Byens træer er uvurderlige for det urbane økosystem. De giver skygge og køling, forbedrer luftkvaliteten og understøtter biodiversiteten. Derfor er det så vigtigt at beskytte træer mod virkningerne af klimaændringer. Ved at plante tørke- og klimaresistente træarter, bruge effektive kunstvandingssystemer (såsom baumbad-vandingsposerne), involvere borgere gennem samfundshandlinger og integrere videnskab og politik, kan vi sikre, at vores byer forbliver grønne og beboelige for os.
Ønsker du mere træviden?
Det kan interessere dig
Bytræer i Tyskland, der dør særligt hyppigt på grund af virkningerne af klimaændringer
Nogle hjemmehørende træarter i vores byer er særligt truet af klimaændringer og deres...
Bytræer, der smager godt. Hvordan spiselige træer beriger vores byrum
Træer kan producere frugter, nødder eller spiselige blade og derved give frisk og sund mad...
Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.
Michael K.