Skadedyr i træer kan virkelig være et mareridt. Det altafgørende for effektiv skadedyrsbekæmpelse og træbeskyttelse er tidlig påvisning. Da et træ svækket af skadedyr også er mere modtageligt for svampe- eller bakteriesygdomme, opstår problemet ofte ikke alene.


En mulig skadedyrsangrebssituation – hvad skal man gøre?

Hvis du bemærker noget på dit træ, er det første, du skal gøre, at finde ud af præcist, om det er et skadedyrsangreb og i så fald hvilken slags (du kan finde ud af nogle af disse skadedyr nedenfor). Du kan gøre dette på egen hånd, men hvis du er usikker, bør du helt sikkert konsultere en professionel. 

Det er også nødvendigt at indberette skadedyr såsom den japanske bille (Popillia japonica), den asiatiske langhornede bille (Anoplophora glabripennis) og insektet fra San Jose-skæl (Comstockaspis perniciosa). Her kan du kontakte den relevante planteværn i din kommune eller byforvaltning.

Forsigtighed kommer før nydelse

Selvom der i øjeblikket ikke er mistanke om et skadedyrsangreb, giver det alligevel mening at søge råd hos en specialist. Du kan få information om de skadedyr, der kan påvirke dine træer. Der er mulighed for at diskutere forebyggende foranstaltninger for træer med behov for beskyttelse og for at hente tips om korrekt træpleje for at fremme vitaliteten.
 

Klimaændringer og stigende temperaturer fremmer spredningen af ​​skadedyr 

Når temperaturen stiger, øges risikoen for skadedyrsangreb også. Insekter myldrer ud, yngler og lægger deres æg kort efter. Skaderne på træerne skyldes også de sultne larver, ikke kun de voksne biller eller sommerfugle. Tjek dine træer regelmæssigt fra forår til tidligt efterår for at identificere et angreb så tidligt som muligt.

Vigtigt: Et angreb er ikke altid forårsaget af skadedyr, andre insekter er nogle gange også involveret. Men typisk truer bladlus, myrer eller mider ikke et etableret træs styrke. Selvom insekter er irriterende, kan de normalt ikke skade et træ.

Træødelæggende insekter, som yngler direkte i skoven og ødelægger barken eller endda trækernen, udgør den største fare.

 

De vigtigste og farligste træskadedyr i Tyskland:

Yponomeutidae (netmøl)

Angrebstidspunkt: fra juni

Et sølvgrå spind, som de lever i, dækker de nøgne grene, kviste og stammer af spindmølarternes larver, som fuldstændig spiser bladene fra inficerede træer. Selvom der er et netmølangreb, kommer de fleste træer normalt igen.

Eg-processionsmøl (Thaumetopoea processionea L.)

Angrebstidspunkt: fra maj 

Denne møl har larver, der spreder reder på træet og spiser hele grene bare. De fleste egetræer er i stand til at komme sig efter bladskader, men de mister kun vitalitet ved gentagne angreb. Da larverne i tredje larvestadie udvikler fine gifthår, som kan forårsage alvorlige allergiske reaktioner hos mennesker, er det vigtigt at komme dem til livs. Bekæmpelsen udføres af en skadedyrsekspert.

Kastanjebladminearbejder (Cameraria ohridella)

Angrebstidspunkt: fra midten af ​​april

Kastanjebladgraverens æg lå på bladene af de hvidblomstrende hestekastanjer. Efter udklækningen miner larverne bladene og indtager kloroplasterne, hvilket resulterer i hvide striber. Disse bliver brune med tiden. Hvis angrebet er alvorligt, bliver hele bladet misfarvet. Midt om sommeren mister kastanjen sine blade, hvilket begrænser muligheden for fotosyntese.
 

Asiatisk langhornet bille (Anoplophora glabripennis)

Angrebstidspunkt: fra juni 

Æggene lægges af hunbillerne hovedsageligt på grengrene. Efter udklækningen begynder larverne at spise træ og skaber boringer med en diameter på op til tre centimeter. De efterlader borestøv på barken eller i bunden af ​​stammen. Træet visner, gulner og dør til sidst. Dine træer kan også blive påvirket af mange andre arter af langhornsbiller.

Juvelbiller (Buprestidae)

Angrebstidspunkt: fra maj 

Billejuvelbillerne, pæretræsjuvelbillerne og fyrrejuvelbillerne er eksempler på billearter, der lægger deres æg på barken eller i sprækker i barken. Larverne lever af de yderste lag af trævæv og bruger fødegange. Larverne forårsager meget skade på træer, og det er muligt, at hele dele af træet dør. Juvelbiller foretrækker svækkede træer, og det er ofte svært at opdage et angreb.

Snudebiller (Curculionidae)

Angrebstidspunkt: fra maj

Nogle arter af snudebillefamilien, herunder bøgespringsnudebillen, sortsnudebillen og barkbillen, udvikler sig ofte godt skjult. Skaderne kan opstå enten under jorden, i barken eller i splintvedet, afhængigt af billearten. Billerne lægger deres æg der. Larverne lever af rødderne, på basten eller destabiliserer træet ved at skabe yngletunneler.

Pest juvelbille

 

Hvordan kan jeg beskytte træerne mod skadedyr? 

Desværre er det ikke altid muligt at identificere alvorlige træskadedyr med det blotte øje. Eksperter er forpligtet til at identificere og bekæmpe nogle skadedyr. Du bør konsultere din relevante naturbeskyttelsesmyndighed, før du forsøger en foreslået bekæmpelse.

Generelt anbefaler vi, at man kun bekæmper skadedyr på en miljøvenlig måde og om muligt forebygger angreb.

 

Forebyggende foranstaltninger:

– Beskyttelse af træbark mod at revne: Du kan bruge et hvidt lag maling for at forhindre bark revner forårsaget af frost. Derfor er træet ikke særlig modtageligt for skadedyrssygdomme.

– Lukning af træsår: Sårbalsam specielt til træer bruges til at behandle snit eller skader på træer og til at fremme naturlig overvækst. 

– Skab et levested for gavnlige insekter: Der er mange hjemmehørende vilde blomster i en naturlig have, hvor gavnlige insekter kan leve. Snyltehvepse, mariehøns osv. hævder sig som naturlige fjender og holder en skadedyrsbestand i skak.

– Fastgørelse af limringe: Limringe beskytter frugttræer, men også løvtræer som lind, eg og ahorn mod bladlus, myrer og forfrysninger. 

– Feromonfælder: Tiltrækningsmidlerne tiltrækker haninsekter og holder dem fast. Så disse simple fælder, som er specifikke for arten, reducerer reproduktionshastigheden og dermed skadedyrsangrebet

 

Som konklusion er tidlig påvisning og bekæmpelse af skadedyr afgørende for dine træers sundhed og levetid. Regelmæssig kontrol, forebyggende foranstaltninger og brug af naturlige metoder hjælper ikke kun med at holde skadedyrene under kontrol, men også til at beskytte økosystemet. Hvis du er usikker eller har mistanke om et alvorligt angreb, er det tilrådeligt at søge professionel hjælp. På denne måde kan du sikre, at dine træer forbliver sunde og vitale i fremtiden.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Kompostering. Til din have, dine træer og for klimaet

Med din egen kompost kan du yde et lille, men værdifuldt bidrag til miljøbeskyttelse...

Kalk maling. Beskyttelse mod skadedyr og miljøpåvirkninger

Kalkmaling (nogle gange kaldet træblegning eller træmaling) er en gennemprøvet metode til...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose