Vores frugttræer har en stadig vanskeligere tid på grund af de aktuelle klimaændringer. Tørre perioder varer ofte lang tid, og frugttræerne forsynes ikke længere med vand. I værste fald betyder det, at i værste fald slet ingen blomster og derfor heller ingen frugt. Derfor vil vi gerne vise dig, hvordan du selv kan vande dine frugttræer ordentligt og dermed støtte dem.

Særlige egenskaber ved frugttræer

Vores frugttræers største specialitet er de smukke blomster om foråret og selvfølgelig den lækre frugt, som træerne bærer. Derefter skelner vi mellem dybe rodede og lavt rodede frugttræer. De lavvandet rodede frugttræer inkluderer æbletræer, kirsebærtræer eller forskellige frugtbuske såsom korender, stikkelsbær, brombær eller hindbær. Lavvoksede frugttræer skal plantes i løs og ikke komprimeret jord. Det er også bedst ikke at plante dem direkte over underjordiske vandrør.
På den anden side er dybe rødder f.eks. Pæretræer, valnød- eller kastanjetræer. Disse kræver meget plads med hensyn til bredde. At placere den direkte foran en struktur ville derfor ikke være ideel, da dette muligvis kunne blive beskadiget af de spredte rødder.
Hvilken rolle spiller frugttræer i vores kost og sundhed?
Frugttræer spiller en meget vigtig rolle i vores kost. Uden frugt ville vi savne en meget stor kilde til vitaminer. Uden vitaminer bliver vi igen syge på lang sigt. Frugt kan tjene som en perfekt erstatning for slik, og det er ikke for ingenting, at der er ordsprog "et æble om dagen holder lægen væk". Frugt holder os sunde og glade og er grundlaget for en afbalanceret diæt i vores hverdag.
Som alle andre træer er frugttræer også vigtige iltkilder for os mennesker og filtrerer forurenende stoffer fra luften, hvilket ud over ernæring har en positiv effekt på vores helbred.

Hvor meget vand har frugttræer brug for?

Et bestemt instinkt kræves for frugttræer. Hvis du får for meget vand, kan smagen af ​​frugten vandes kraftigt ned. Men hvis frugttræer ikke får tilstrækkeligt vand, bliver de stressede af tørke og i værste fald ikke danner blomster eller kaster frugten tidligt. I sidste ende fører denne stress til trædød i det lange løb.
Du kan forvente ca. 30 liter vand pr. Kvadratmeter plads under træet. Det er cirka 3 fulde vanddåser. Hvis vi antager et areal på omkring 4-5 kvadratmeter under et mellemstort frugttræ, vil det være lykkeligt, hvis det bades med omkring 150 liter vand.

Hvor ofte skal frugttræer vandes?

Det afhænger altid af vejret. Hvis du vander dit frugttræ 2 gange om ugen, vil det være meget glad. Hvis tørken fortsætter, kan du vandre dit frugttræ ca. 3 gange om ugen. Selv i den tidlige vegetationsfase efter vinteren kan du støtte skud og blomster 3 gange om ugen med vand. Hængende blade er et tegn på, at dit træ er meget tørstigt, og du skal begynde at bade træet med det samme. For at vandet holder bedre, og jorden tørrer ikke hurtigt ud, kan du sprede noget barkflis rundt om træristen.

Hvilke vandingsmetoder er egnede til frugttræer?

På grund af de vanskelige tider med klimaændringer skal det siges, at vores frugttræer har brug for alle former for kunstvanding for at overleve. Der er dog forskellige vandingsmetoder, der kan hjælpe træerne forskelligt.
Standard vandkanden er naturligvis altid den mest populære vandingsmetode lige ved siden af ​​haveslangen. Du kan også vandre dit frugttræ med normale vandspande. Det er endnu mere nyttigt at give dit frugttræ et forfriskende træbad. Hvis du vander dit frugttræ med en stor mængde vand på én gang, siver vandet så hurtigt gennem jorden, at det ikke kan absorberes af rødderne. Eller vandet løber ud af overfladen og fordamper. Træposer holder jorden fugtig i lang tid, hvilket giver træet mulighed for at tage et ægte træbad.
Tidsbesparende og ressourcebesparende vandingssystemer er meget velegnede til store frugtplantager, da disse er vanskelige at overrisle effektivt med normal vanding.

Hvad er den optimale vandingsmetode for frugttræer?

Den optimale vandingsmetode til frugttræer er drypvanding. Det betyder, at træerne vandes dråbe for dråbe over en lang periode og ikke oversvømmes. Dryppvanding har også vist sig i landbruget til store frugtplantager, fordi det er sådan, vandet virkelig kommer til rødderne.

Vandingssækken er den bedste støtte til fritstående frugttræer i vores haver. Forestil dig at du lægger denne taske rundt om træstammen som en jakke og lukker den med en lynlås. Derefter fyldes posen med op til 75 liter vand og frigiver den dråbe for dråbe på gulvet inden for 6-9 timer. Dette giver rødderne nok tid til at absorbere vandet.

Du kan finde endnu mere nyttige oplysninger om drypvanding i artiklen: Drypvanding

Som du kan se, kan du støtte dine egne frugttræer meget godt. På grund af forskellige ekstreme vejrforhold som tørke er det desværre ikke længere muligt for naturen at give vores træer tilstrækkeligt vand. Derfor kan du blive en vandende helt og hjælpe dit træ med at bære den perfekte frugt til dig.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose