Din indkøbskurv er i øjeblikket tom.
subtotal | €0,00 |
Forsendelsesomkostninger | Moms ekskl. Forsendelsesomkostninger |
Total | €0,00 |
---|

23.07.2024
Kiwi oprindelse
Kiwien (Actinidia deliciosa, Actinidia chinensis), også kendt som den kinesiske stikkelsbær, kommer oprindeligt fra det nordøstlige Kina. I 1904 bragte lærer Isabel Fraser frøene til New Zealand efter et ophold i Kina. Eksporten til England begyndte i midten af det 20. århundrede og snart til Europa og Nordamerika. I Tyskland steg forbruget fra 1972 enheder til 1981 millioner mellem 900.000 og 85.
Hjemmedyrkede kiwier tager omkring 10 år at udvikle blomster. Podede planter fra specialforhandlere blomstrer nogle gange allerede efter tre år.
Da kiwier er toeboer, kræver befrugtning både en hun- og en hanplante i nærheden. Flere hunplanter kan befrugtes af en han. Han- og hunplanter kan skelnes på deres blomster. I midten af hanblomsterne er der kun gule støvdragere, hvorimod hunblomsterne udover støvdragerne også har en hvid stil. Kiwiernes gullighvide blomster dukker op i slutningen af maj. De er duftende og omkring 5 cm høje.
De 15 cm store blade er mørkegrønne og ovale til hjerteformede. Undersiden er behåret.
Frugtens skind er grøn til brun og behåret. Afhængigt af sorten er frugterne mellem 5 og 10 cm store og høstes i oktober.
I køligere områder modner de normalt ikke helt på træet. For eksempel kan umodne frugter fortsætte med at modnes i vindueskarmen. Fuldmodne kiwier holder ikke længe, men kan opbevares i nogen tid i et køligt rum med høj luftfugtighed.
Kiwi pleje og placering
Kiwien trives i næringsrig, permeabel og jævnt fugtig jord. De er klatreplanter og kan blive flere meter høje. Der skal et stillads eller væg til, som de kan holde fast i. Placeringen skal være solrig til delvis skygge og beskyttet mod vind. Kiwitræet har lavvandede rødder og kan nemt beskadige rødderne tæt på jorden under tørre forhold. Hvis det er muligt, bør jorden i rodområdet ikke bearbejdes.
Skær kiwi
Da kiwier bløder kraftigt om foråret, bør større beskæringsforanstaltninger generelt udføres i sensommeren. Kiwier har tendens til at vokse til, og det er nødvendigt at skære kiwitræet fra det tredje år og frem. Et træningssnit af hoved- og sideskud udføres på espalieret, og et frugttræssnit kan laves sidst på efteråret efter høsten. Ellers fjernes ældre hovedskud eller frostskadede dele af planten.
Hæld kiwi
Stigende temperaturer og stigende tørke har alvorlige konsekvenser for miljøet og sætter træer under stress. Afhængig af placering og klimabetinget situation kan det være nødvendigt med hyppigere vanding end tidligere år. Kiwier kan ikke lide tørke og har brug for meget vand om midsommer. Manglen på vand kan kendes på brune bladkanter og slappe blade. En fast mængde på 75 til 100 liter pr. vanding kan estimeres for unge træer og 150 til 200 liter for ældre træer.
Vanding med er optimalt baumbad premium vandingsposer. Gennem drypvanding har rødderne tæt på jorden mulighed for at optage vandet, uden at vandet siver væk. Ved at fylde en vandingspose forsynes unge træer med tilstrækkeligt vand. For eksisterende træer kan 2 til 3 vandingsposer lynes sammen for at give dem tilstrækkeligt med vand.
Fastgørelse og påfyldning af vandposerne er enkel og ukompliceret. Tasken lægges rundt om træstammen som en jakke og lukkes med lynlås. Næste trin er at fylde posen med nok vand, så der ikke kan ses rynker i det nederste område efter yderligere justering og derefter lade den fylde op.
Et tykt lag barkflis forhindrer udtørring og holder pH-værdien i det sure område.
Gød kiwi
Hvis kiwien er plantet i en passende jord, dvs Befrugte ikke nødvendigt i de første to år. Der bør udføres en pH-test før plantning, og resultatet bør i bedste fald være mellem 4,5 og 5,5. Fra det tredje år og frem, og så snart kiwiplanterne bærer frugt, har de brug for mere næringsrig gødning. Moden kompost, som påføres omkring planten om foråret, er bedst egnet til dette formål. Derudover anbefales en anden befrugtning under blomstringen.
Ønsker du mere træviden?
Det kan interessere dig
Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.
Michael K.
