Vi kan altid nyde frugttræer. De smukke blomster om foråret, skygge om sommeren og så endelig høsttiden kommer. Frisk, lækker frugt, som vi selv plukker fra træerne, giver os lykke og vitaminer.

Men hvad sker der med vores frugttræer i løbet af klimaændringerne? Hvor hårdt påvirkes de, og hvad betyder det for os?

Hvad betyder klimaændringer?

Med klimaforandringer mener vi opvarmning eller afkøling af klimaet. I flere år er vi især blevet påvirket af den globale opvarmning. Det betyder, at vores gennemsnitstemperatur stiger på lang sigt og i et meget hurtigt tempo. Emnet behandles dagligt i de globale medier, da klimaforandringer er en stor trussel for os alle. Især vores træer er hårdt ramt og lider dårligt.

Her kan du finde mere information om årsager og konsekvenser af klimaforandringer.

Hvordan påvirker klimaændringerne vores træer?

På grund af den globale opvarmning medfører klimaændringerne lange tørre perioder. Det betyder, at vores træer ikke længere er tilstrækkeligt forsynet med vand og udsættes for tørkestress. Tørkespænding betyder, at blade tørrer ud, visner og kastes for tidligt fra træet. Dette fører til store trædødsfald på lang sigt.

Varmebølger og tørke varer længere og længere, og mængden af ​​nedbør ændres. Regn falder derfor mindre ofte eller i form af kraftig regn. Disse oversvømmelser kan dog næppe absorberes og kun sive gennem den tørre jord. Grundvandstanden falder også, så det er vanskeligt for rødderne at absorbere vand over det.

Hvad betyder klimaforandringer specifikt for frugttræer?

Selv frugttræer forsynes ikke længere med vand nok af naturen på grund af klimaændringer. Ekstreme vejrforhold som hagl eller storm øges og kan bøje eller trække frugttræerne op med rod eller sprænge frugt fra træerne. Klimazoner ændrer sig mere og mere, hvilket har en stærk indvirkning på frugttræerne.

Frugterne er de første bestanddele, som et træ vil eller kaster for at beskytte sig selv. Selv i den tidlige fase kan tørke forhindre frugttræet i at blomstre. Dette betyder, at der ikke kan forekomme befrugtning af bierne, og frugtudbyttet forekommer ikke. For et par år siden undersøgte et team af forskere ved universitetet i Würzburg nøjagtigt, hvordan klimaændringer påvirker bier Undersøgelse undersøgt.

Desuden vil global opvarmning gøre det lettere for skadedyr at formere sig, og plantesygdomme spreder sig hurtigere. Dette sikrer, at afgrødeudbyttet ændres fra år til år.

Frugt er i sidste ende en samling energi med ekstra vandlagring fra træerne. For eksempel, hvis et kirsebærtræ har opbevaret for meget vand, brister kirsebærene, hvilket ofte sker efter kraftig regn. Meget oftere lider imidlertid frugttræerne under tørkestress. Derefter udvikler frugterne deres sukkerindhold, som genereres af solenergi. Dette sukker opbevares dog kun i frugten, når der er tilstrækkeligt vand til rådighed. Hvis dette ikke er tilfældet, kan frugten simpelthen ikke smage godt.

Hvis dit frugttræ i haven udsættes for langvarig varme, kan du bedre give det jævnt vand i kort tid og give det et træbad. I landbruget er derimod denne hurtige støtte lidt sværere, da frugtplantagerne ofte er meget store.

Tidligere var yderligere kunstvanding sjældent nødvendig, da dette normalt kunne ske over et stort område via kunstvanding. På grund af den stigende vandmangel forårsaget af klimaændringer foretages der i øjeblikket flere og flere investeringer i vandingssystemer, der bruger drypvanding. På denne måde kan en langsigtet og ressourcebesparende vandforsyning til vores frugttræer garanteres.

 

Hvorfor er frugttræer så værdifulde for os både privat og i landbruget?

Mange hobbygartnere planter frugttræer i deres haver for at forsørge sig selv og nyde et skyggefuldt sted om sommeren. Dette har den fordel, at det er muligt at bestemme, hvordan frugttræerne plejes, om der anvendes gødning osv. Derudover sparer vores egne frugttræer os penge, fordi vi ikke behøver at købe frugten i supermarkedet.

Frugttræer giver landmændene et levebrød. Med en masse styrke, tid og kræfter dyrkes, plejes plantagerne, og frugten sælges i sidste ende. Hvis det ikke længere er muligt, vil mange landmænds levebrød blive truet.

Som du kan se, er tørken forårsaget af klimaændringer et stort problem for vores frugttræer, så sørg for at benytte lejligheden til at forsyne dine egne frugttræer i haven med tilstrækkeligt vand, fordi de er afhængige af dig.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose

Trækendskab er så forskelligartet

Vores blog - træviden - træer og klimaforandringer