Indhold:

Taks oprindelse

Takstræer (skatter) er stedsegrønne buske eller træer, der tilhører taksfamilien (taxaceae) tilhører. De kommer oprindeligt fra Nordamerika og Asien og er populære i mange dele af verden som prydplanter, hækplanter eller parktræer.

Takstræer er kendt for deres lange, skinnende nåle og brune frø indlejret i skællende skaller. De vokser langsomt og kan nå højder på op til 15 meter. Det ældste takstræ i Tyskland anslås at være mellem 2000 og 4000 år gammelt.
Det har ofte fået særlig betydning i mytologi og kultur, og takstræet har været flittigt brugt i ceremonier og ritualer.
I græsk mytologi var taks gudinden Artemis yndlingstræ og blev derfor plantet i hendes templer og helligdomme. Taks var også udødelighedens træ og blev derfor ofte plantet i de velsignedes haver.
For kelterne var taks et helligt træ, fordi det var forbundet med evigheden. Den blev brugt som en tryllestav, svilestang og til at beskytte mod onde kræfter.

Takstræernes blomster er små og upåfaldende og dukker op om foråret. De er arrangeret i panikker og er normalt gule eller grønlige. Hanblomsterne er i panik, mens hunblomsterne optræder individuelt.
Bladene på takstræer er aflange og spidse, normalt grønne, men nogle gange brune eller grå. De er stedsegrønne og forbliver på grenene hele vinteren.
Takstræernes frugter er små, afrundede kapselfrugter, der modnes om efteråret. De indeholder små, skinnende frø, der spises af fugle og pattedyr.

Takstræer plantes ofte som pryd- eller hækplanter og er også velegnede som parktræer, da de har en høj luftrenseevne og derfor er med til at forbedre livskvaliteten.

Takstræer er også meget tilpasningsdygtige og kan trives i næsten ethvert klima.

Taks pleje og placering

Takstræer plantes bedst i fugtig, veldrænet jord og har brug for masser af vand og sollys for at forblive sunde. Men de kan også overleve i tør jord ved at kaste deres nåle for at spare på vandet.

Taks har lave rødder og kan lide skade på rødderne tæt på jorden under tørre forhold. Jorden i rodområdet bør derfor ikke bearbejdes, hvis det er muligt.

Skær taks

Taks er stedsegrønne planter, der sjældent har brug for beskæring. De er meget robuste og krævende og kræver derfor lidt pleje.
Men hvis de bliver for store eller trænger til trimning, bør trimningen foretages om foråret eller efteråret. De tåler skæreforanstaltninger godt
Takstræer mister nogle gange nogle af deres nåle om vinteren, men det er normalt, og planten vil vokse nye nåle om foråret.

Vand takstræer ordentligt

De stadigt stigende temperaturer og stigende tørke har en alvorlig indvirkning på miljøet og forårsager stress i træerne. Afhængig af beliggenhed og klimatiske forhold kan det være nødvendigt at vande takstræer hyppigere end tidligere.
Taks træer har brug for meget vand, især i de første par år efter plantning. De bør også vandes regelmæssigt, især i tørre perioder. For at undgå vandfyldning skal jorden være veldrænet.
Vanding med haveslange resulterer ofte i, at meget vand løber væk og fordamper, før det kan nå træets rødder. Brugen af ​​træbad Vandingsposer til træer Det er dog særligt effektivt til vanding af takstræer. Vandingsposerne har to huller i bunden, hvorigennem vandet fordeles jævnt til jorden over flere timer. Drypvanding giver rødderne tæt på jorden mulighed for at optage vandet. Det betyder, at jorden forbliver jævnt fugtig, og der bruges mindre vand, fordi unødvendige mængder ikke siver gennem rodområdet.
Unge takstræer bør vandes regelmæssigt med 75-100 liter vand pr. vanding. Ældre og større takstræer bør vandes 1-2 gange om ugen i tørre perioder med 150-200 liter vand pr. vanding.

Skal du gøde takstræer?

Takstræer optager næringsstoffer fra jorden gennem deres rødder og kræver derfor ikke regelmæssig gødskning. Det anbefales dog at ændre jorden inden plantning af takstræer med jordforbedrende materialer såsom kompost eller organisk gødning for at optimere vækstbetingelserne.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Vand den almindelige bøg

Almindelig bøg oprindelse Almindelig bøg pleje og placering Skæring almindelig bøg Vanding almindelig bøg Gødskning almindelig bøg...

Surkirsebær – Vand surkirsebærtræet

Surkirsebæroprindelse Surkirsebærpleje og placering Skæring af surkirsebær Vanding af surkirsebær...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose