Leg

Læs artiklen

Andernach er en by med 30 indbyggere og ligger ved Rhinen.
Hvad er så specielt ved Andernach?

Lutz Kosack, landskabsplanlægger for Andernach byadministration, beskriver i en Artikel hans by som følger:
"Ud over tomater dyrker vi salater, mangold, bønner og krydderurter. Og på den gamle bymur vokser persimmoner, bananer og vindruer. I stedet for "at komme ind forbudt" siger vi i Andernach: "plukning er tilladt". Og alt sammen i økologisk kvalitet."
Haver i byer er ikke ualmindelige. Offentlige haver, som byadministrationen skaber selv, gør.

Kosack skriver: ”Hovedfokus er på de offentlige grønne områder. Ud over en attraktiv udformning af de urbane grønne områder skal disse også påtage sig økologiske, økonomiske og æstetiske funktioner i betydningen multifunktionalitet. I begrebet 'den spiselige by' gælder dette som 'Livets centrum igen med 'Mad' at gøre det håndgribeligt. "

Målet var også at gøre offentlige grønne områder mere kreative i lyset af en vanskelig budgetsituation og fremme bymæssig biodiversitet.

Hvordan passer det sammen? At skabe merværdi for beboerne og spare penge på samme tid?

Anerkendelse og støtte fra befolkningen

Kosack skriver, at områderne vedligeholdes af Perspektive gGmbH, en lokal langtidsledig beskæftigelses- og kvalifikationsvirksomhed. Men i stigende grad er målet at inddrage borgere i ansvaret. Baseret på borgerligt engagement kan klubber, ældre borgere og skolebørn f.eks. Også være involveret i vedligeholdelsen af ​​visse områder.

I starten blev bevidst valgt såkaldte byplanlægningsproblemer: steder, der havde dårlig opholdskvalitet og også var forbundet med meget arbejde for det kommunale byggedepot.
Disse problemområder blev derefter mere og mere populære blandt befolkningen.

Kosack skriver: ”Over tid voksede anerkendelsen af ​​projektet, og områderne blev udvidet. Et selvregulerende høstsystem indstillet. Diskussioner fandt sted i områdene, opskrifter blev udvekslet - grøntsagsområderne udviklede sig til mødesteder for mennesker i alle aldre og kulturer. "

Spiselige parker for fremtidens byer?

Hvad med, hvis der var små spiselige planter i mange byer? For eksempel træfælles? Steder, hvor folk kan mødes for at høste frugt, bær eller nødder og udveksle ideer? Steder, hvor unge kan relatere til naturen og vores mad igen? Sådanne træfæller kunne forbinde os med vores historie, til tider, hvor haver og træer ydede vigtige bidrag til ernæring. Og hvem ved: Måske øges betydningen af ​​lokal mad igen, så ville det være godt, hvis der allerede var mange træer i vores bygder.

Se også teksten om dette emne: Fremtidens bytræer.

Til inspiration

Her er en Ted Talk om, hvad der sandsynligvis er den første spiselige by: Hvordan vi kan spise vores landskaber. I 2008 blev dette projekt oprettet i Todmorden under navnet Utrolig spiselig.

Andrew Hunkeler
Uddannet social- og kulturantropolog med fokus på bæredygtigt og deltagende grøntarealdesign i byer. (Mere om forfatteren). 
Min vision er at bringe mennesker og træer, natur og kultur, befolkning og bymyndigheder sammen.
Hvis du har spørgsmål, forslag, interessante historier eller spændende viden om dette emne, er du velkommen til at skrive til mig: andreas@baumbad.de. Jeg ser frem til din besked!

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Bytræer, der smager godt. Hvordan spiselige træer beriger vores byrum

Træer kan producere frugter, nødder eller spiselige blade og derved give frisk og sund mad...

Svampe byer. Af træer og vand.

I svampebyer bliver så meget regnvand som muligt opbevaret og brugt på stedet,...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose