Indhold:

Oprindelse af pæretræ

Kulturpæren (Pyrus communis L.) tilhører rosenfamilien og kommer fra forskellige vestasiatiske og europæiske vildpærer samt den hjemlige træpære.
Det var allerede i Grækenland omkring 1000 f.Kr. Kultiveret. Romerne overtog kulturen og med slutningen af ​​romertiden faldt dyrkningen. Fra 600 e.Kr. og fremefter begyndte klostre og adelige at dyrke dem igen.
I det antikke Grækenland var det dedikeret til gudinden Hera. Det symboliserer kærlighed, frugtbarhed og vækst.
I modsætning til æbletræer bliver pæretræer relativt gamle. Der er eksempler i Tyskland, der skønnes at være 180 år gamle.

Som næsten alle frugttræer kræver pærer en nærliggende bestøver med samme blomstringstid. Blomsterne bestøves af bier og humlebier.
Blomsterne er hvide og lyserøde og kommer frem i april og maj. Bladene er mørkegrønne, ovale til ægformede og tomentøse på begge sider med en fint takket kant.
Pæretræets frugter er grøngule eller brunlige og har en sfærisk form. Afhængigt af sorten er de modne mellem juli og oktober. Kødet er blødere og sødere end æbler. De fleste pæresorter bør indtages eller videreforarbejdes umiddelbart efter høst. Nogle efterårs- og vintersorter skal derimod opbevares i længere tid, indtil de er bløde og har udviklet deres aroma.

Pæretræ pleje og placering

Pærer kan lide solrige, varme og beskyttede steder. Plantning foran en husmur mod øst eller syd med humusrig og fugtig jord er ideel. Pæretræer er naturligt dybt rodfæstede og kan bruge vand fra dybere lag. Pæleroden når normalt en dybde på omkring 10 meter. Men mange kulturformer er blevet podet på andre træer, så der også er lavtrodede træer afhængig af sorten.

Beskæring af pæretræer

For at opmuntre til nye skud fældes pæretræer mellem januar og april. Efter blomstring fjernes tørre og indadgående grene. Vandskud og grene, der konkurrerer med mellemgrenen, fjernes også. Denne udtynding gør træet mere produktivt.

Vand pæretræer ordentligt!

Den vigtigste plejeforanstaltning i de første par år efter plantning er korrekt vanding. For at udvikle stærke rødder, blade og frugter har unge pæretræer brug for meget vand. Unge træer kræver generelt mere ekstra vand end modne træer. Stigende tørke og stigende temperaturer forårsager også stress i træerne. Afhængig af beliggenhed og klimabetinget situation kan det være nødvendigt med hyppigere vanding end tidligere år.
Under tørre forhold dannes der kun få nye skud, og de unge planter lider under mangel på vand.
Pæretræer skal vandes en gang om ugen fra forår til efterår. De kan godt lide fugtig jord uden vandmasse, så det Drypvanding med en træbadevandspose er optimal. Med traditionel vanding absorberes kun en brøkdel af mængden af ​​hældt vand direkte af træet. Store mængder vand trænger kun ind i jordens overflade og fordamper igen. Med baumbad-vandingsposer frigives vand dråbevis til træet gennem to små huller over en periode på flere timer. Dette sikrer, at jorden bliver jævnt fugtet, så rødderne godt kan optage vandet.
Med en baumbad-vandingspose sparer du ikke kun tid og penge, men beskytter også træerne på lang sigt og bæredygtigt.
Tasken lægges rundt om træstammen som en jakke, lukkes med lynlås og fyldes med vand.

Unge pæretræer skal vandes med 75 til 100 liter pr. vanding. Større træer bør vandes med 150 - 200 liter vand pr. vandingssession i tørvejrsperioder.

Skal du gøde pæretræer?

For bedre at opbevare fugt og aktivere jordens liv anbefales nedklipning med kompost, barkmuld eller græsplæneafklip.

Standard- og halvstammede sorter med stærke, dybe rødder kræver normalt ikke gødning. Med lavt-rodede sorter er optagelsen af ​​næringsstoffer lavere, så befrugtning giver mening. Ved at skabe en træskive kan træet godt optage næringsstoffer. Området skal holdes ukrudtsfrit.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Vand den almindelige bøg

Almindelig bøg oprindelse Almindelig bøg pleje og placering Skæring almindelig bøg Vanding almindelig bøg Gødskning almindelig bøg...

Surkirsebær – Vand surkirsebærtræet

Surkirsebæroprindelse Surkirsebærpleje og placering Skæring af surkirsebær Vanding af surkirsebær...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose