Indhold:

Wych elm oprindelse

The Wych elm (ulmus glabra) er et løvfældende træ og tilhører elmefamilien. Den er udbredt i Europa, det nordlige Asien og Nordamerika og kan blive op til 30 meter høj.

I græsk mytologi var elmetræet dedikeret til guden Hermes. Hermes blev betragtet som beskytteren af ​​købmænd og tyve og blev også set som sjæles guide til verdens dommer. Vingede elmefrugter ledsagede sjælene i denne proces. Nymfer plantede ofte elmetræer for at mindes faldne helte.
Traditionelt brugte englænderne wych elm til at lave kister.

Wych-elmen har en oval, spredt krone, og dens bark er i begyndelsen glat og grå, men bliver revnet og sortlig, når den ældes.
Bladene på wych elmen er lancetformede og har en glat, skinnende overflade. Om foråret producerer elmen små, grønne blomster, som senere omdannes til modne frugter. Wych elmen er et vigtigt bi græsningstræ og plantes ofte som et gadetræ.

I flere år har der været hollandsk elmesyge forårsaget af en svampeinfektion. Svampen spredes med vinden og efter svampen smitter dør træerne inden for få år.

Pleje og placering af wych elm

Wych elmen foretrækker en solrig placering med veldrænet og fugtig jord. Ideelt set skal jorden være let sur eller neutral.
Wych elmen foretrækker et solrigt sted, men kan vokse i skyggefulde områder. Det er dog vigtigt at bemærke, at det under disse forhold vil have mindre vækst og kraft og kan være mere modtageligt for svampe- og skadedyrsangreb.

Beskæring af wych elm

Wych elmen kan beskæres for at forbedre dens form og kontrollere væksten. Man skal dog sørge for at efterlade sunde grene, så træet har nok blade til at udføre fotosyntese.
Generelt er wych elm et mere robust træ, der kræver lidt vedligeholdelse. Det er dog vigtigt at tjekke dem jævnligt for skadedyr og sygdomme og behandle dem om nødvendigt. Hvis disse grundlæggende plejeråd følges, vil wych elmen forblive sund og smuk i mange år.

Vand elmen

Vandbehovet for elmen afhænger af forskellige faktorer som alder, størrelse, jordbund og klima. Stigende temperaturer og stigende tørke kan sætte elmen under stress. Afhængigt af placeringen og den klimatiske situation kan det være nødvendigt at støtte elmen ved at vande den i tørre perioder og på fulde solrige dage. Wych elmen har brug for mere vand end andre træer, og jorden bør aldrig tørre helt ud. Wych elmen bør vandes med en større mængde vand i stedet for at vande den flere gange i små mængder. Som rettesnor kan der antages et vandbehov på 75 til 100 liter for unge bjergelme og 150 til 200 liter pr. vanding for ældre træer.

Ved vanding med haveslange siver en stor del af vandet ned fra overfladen og fordamper, før det kan optages af jord og rødder. Vandingsposer til træer er en god løsning til at forhindre overfladisk dræning og for at sikre en jævn fugtindtrængning af rodområdet. De vander mere effektivt og sparer vand på samme tid.

Med en baumbad-vandingspose forsynes unge træer med tilstrækkeligt vand. For at vande eksisterende træer med en større stammediameter kan to eller tre vandingsposer forbindes med lynlåse.

Skal du befrugte wych elme?

Wych elmen kræver ikke regelmæssig gødskning, da den normalt vokser i naturlig jord og kan optage næringsstoffer fra jorden. I meget tørre og næringsfattige jorder kan det dog være fordelagtigt af og til at forsyne planten med en organisk gødning som fx kompost eller hornspåner. Et lag barkflis hjælper med at holde jorden fugtig og forhindre vækst af ukrudt.

Der skal udvises forsigtighed for at sikre, at mulchet ikke påføres direkte på stammen af ​​wych elmen. Dette kan føre til svampe- eller skimmelsvampeproblemer, der kan beskadige træets stamme.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Vandhestekastanje

Hestekastanjeoprindelse Hestekastanjepleje og placering Skæring Hestekastanjevanding Hestekastanje...

Vand den almindelige bøg

Almindelig bøg oprindelse Almindelig bøg pleje og placering Skæring almindelig bøg Vanding almindelig bøg Gødskning almindelig bøg...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose