Leg

Læs artiklen

Hvert træ har brug for vand. Også om vinteren. Kun med tilstrækkeligt vand kan træer forsvare sig mod sygdomme og skadedyr og reparere sig selv. I denne artikel finder du alle de vigtige oplysninger om vanding af træer om vinteren.

Træer om vinteren: vækst i hemmelighed

Året er ved at være slut og med det vækstsæsonen. Træet er vokset, udviklet og måske produceret frø og frugt. Nu er det ved at blive koldt, og løvtræerne har fældet bladene. Det betyder, at de ikke længere kan udføre fotosyntese. Især unge træer arbejder nu intensivt med deres rodsystem. Men de andre træer fortsætter også med at udvikle sig om vinteren. 

Hvilke træer har brug for ekstra vand om vinteren?

I vintermånederne kræver langt de fleste træer typisk ikke vanding. Men hvis de sidste par måneder har været meget tørre, og jordfugtigheden er faldende, har i det mindste unge træer lejlighedsvis brug for yderligere vand. 
Især nyplantede træer har brug for vand selv om vinteren. De er nu ved at udvikle deres rodsystem, så de rigtig kan komme i gang om foråret. Sørg for, at de får nok vand selv om vinteren. Du kan vande nyplantede træer med få ugers mellemrum. 

Som altid gælder reglen om vinteren: Det er bedre at vande sjældnere, men vande meget på én gang. Giv vandet god tid til at sive ned i jorden. Drypvanding er bedst egnet til dette. 

Vand ikke, når der er frost

Hvis der er sne eller frost, skal du vente til sneen er smeltet eller temperaturen er steget over 5 grader celsius, før du vander. Sen morgen eller tidlig eftermiddag er normalt de bedste tidspunkter, da dette tillader vandet at trænge ind i jorden, før temperaturen falder om aftenen.

Brug ikke trævandingsposer ved lave temperaturer

Hvis du vil bruge trævandingsposer om vinteren, bør du kun lade dem stå på træet i de varmeste timer på dagen og senest tage dem af træet igen om aftenen. Sørg for kun at bruge poserne, når temperaturen er over 5 grader Celsius. Vintertemperaturer beskadiger posen og gør den skør. Hvis du vil bruge dine tasker så længe som muligt, anbefaler vi, at du bruger dem opbevares over vinteren.    

Den rigtige mængde vand

Træernes vandbehov varierer meget afhængigt af træart, alder og beliggenhed. En vigtig tommelfingerregel er: Jo lavere temperaturer, jo lavere vandbehov. Træerne kræver nu væsentligt mindre vand end om foråret og sommeren. Desværre er det også muligt at give et træ for meget vand.
Er du usikker på, om dit træ har nok vand, kan du også tjekke fugten i jorden. For at gøre dette kan du grave et lille hul på 10 til 15 centimeter i træets rodområde. Hvis jorden der er tør, kan træet vandes.

Yderligere støtte til dit træ: mulching

Mulch er en af ​​de bedste ting, du kan gøre for dit træ. Ideelt set har du allerede gjort dette i efteråret. Et lag barkflis beskytter jorden mod fugttab og hjælper med at regulere jordtemperaturen.

Udfør træbeskæring

Vinteren er også et godt tidspunkt på året, hvis du ønsker at klippe træer. Når du beskærer, fjerner du beskadigede grene og giver plads til ny vækst og god form. Hvis du ønsker at trimme dit træ, så få velbegrundet information på forhånd. 

Forskellige hvert år

Vi oplever lige nu en tid, hvor mængden af ​​nedbør varierer meget mellem de enkelte år. Nogle gange regner det meget om vinteren, nogle gange har der været lidt nedbør i lang tid. Det er derfor stadig sværere at have tæppeløsninger.

Husk at for meget vand også kan være problematisk for træer. Vær opmærksom på dit træs specifikke behov og juster din vandingsplan i overensstemmelse hermed. Hvis du er i tvivl, bør du søge råd hos lokale arborister eller træeksperter, der er skræddersyet til din region og din specifikke træart.

Og hvor er detßt du træerne i andre årstider ikke?

Her finder du følgende artikler: 

Træer om foråret GIEspise
Træer om sommeren GIEspise
Træer i efteråret giespise

Og her er en detaljeret tekst om emnet Vand træer.

 

 

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Terra Preta. Biokul til dit træ.

På grund af sin porøse struktur har biokul et stort overfladeareal. Dette tillader vand...

Hvordan gødes træer korrekt?

Ved at gøde kan du øge jordens frugtbarhed og derved sikre sund vækst for din...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose