Leg

Læs artiklen

Vand er liv. Med nok vand kan træer fotosyntese, trives, forsvare sig mod sygdomme og skadedyr og reparere sig selv. Er der noget, vi skal gøre rigtig godt med træer, der allerede er plantet, så er det at vande. Der er forskellige udfordringer for hver sæson. Her finder du sommerens vigtigste viden.

Sommer: højdepunktet i vækståret

Om sommeren får træerne mest sollys og kan derfor udføre meget fotosyntese. Gennem fotosyntese kan de lave sukkermolekyler og derefter bruge dem til frugtdannelse, vækst og reparation. Det er også tiden, hvor træerne skaber reserver og lagrer sukker til de mørkere årstider.
Træer kan dog kun udføre fotosyntese, hvis de har nok vand til rådighed. Hvis de mangler vand, skal de lukke deres stomata (små åbninger på bladene) og derved stoppe fotosyntesen. Når der er mangel på vand, kan træer ikke producere det sukker, de har brug for til vækst og overlevelse.
Derudover kan mange andre vigtige kemiske processer kun foregå med vand. Hvis der mangler vand, har træer svært ved at forsvare sig mod for eksempel skadedyr og sygdomme. Og fordi træerne fordamper meget vand om sommeren, er risikoen for tørkestress særligt stor her. Vanding af træer er derfor meget vigtigt, især om sommeren.

Hvordan vander jeg korrekt om sommeren?

I tørre og varme sommeruger sætter alle træer nok pris på yderligere vanding. Har du et træ, som du gerne vil høste frugt eller nødder fra? Så er det værd at sørge for, at træet har nok vand, især nu om sommeren.
Især unge træer, der er plantet inden for de sidste 5 år, er afhængige af yderligere vanding om sommeren. Deres rodsystem er endnu ikke udviklet nok til at få adgang til de dybere lag af jordenßda. Unge og nyplantede træer er derfor meget mere modtagelige for tørkeskader.

Sørg derfor for, at disse unge træer får nok vand, især om sommeren. Hvis det er tørt i længere tid, kan du give 1 - 2 liter vand 150-200 gange om ugen.
Du kan også vande træer under tre år 3-4 gange om ugen under tørre forhold. Sørg også for, at du ikke giver træet vand for ofte. Mange træer kan ikke tåle vandfyldning.

Den rigtige mængde vand og en trævenlig metode er vigtig for ordentlig vanding om sommeren.

Den rigtige mængde vand

Træernes vandbehov varierer meget afhængigt af træart, alder og beliggenhed. Følgende tommelfingerregel er nyttig:

I vækstfasen har et gennemsnitligt træ brug for omkring to vandinger, hver med 150 til 200 liter vand om ugen. Hvis det er meget tørt og varmt, kan du øge vandmængden yderligere pr. vanding. Dette giver mere mening end at vande en anden dag.

Her er en anden tommelfingerregel: Jo højere temperaturer, jo større er behovet for vand.

Hvilken støbemetode er bedst?

Om sommeren kan jorden blive rigtig hård, når den er tør. Giver du så meget vand på én gang, kan den tørre og hårde jord næsten ikke optage vand. Især om sommeren er det meget vigtigt, at vandet meget langsomt kan sive ned i jorden, gerne dråbe for dråbe. Det er derfor vigtigt, at vandet siver ned i jorden så langsomt som muligt, så det rent faktisk kan optages af jorden. Det er svært med en mængde på 150 til 200 liter pr. vandingsession med vandkanden.

Et meget effektivt værktøj til dette er trævandingsposer, som langsomt frigiver vand ved hjælp af drypvanding. De kan installeres uden den store indsats og kan fyldes med en haveslange på få minutter. De slipper så vandet dråbe for dråbe ned i jorden over en periode på 6-9 timer. Det betyder, at der ikke er nogen afstrømning og ingen hurtig nedsivning gennem rodområdet.

Det rigtige tidspunkt på dagen at vande træer

Om sommeren er det vigtigt, at du vander træerne enten tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Så har træerne størst chance for at optage så meget vand som muligt, inden det fordamper. Hvis du bruger trævandingsposer, er det korrekte tidspunkt på dagen langt mindre vigtigt, fordi poserne minimerer fordampningen. Vi anbefaler dog at fylde træerne med vandingsposer morgen eller aften.

Hold øje med tegn på tørkestress

De typiske tegn på tørkestress om sommeren er:

  • Tørrede, hængende, krøllede eller foldede blade
  • blade logrende eller skælvende
  • udskillelse af blade
  • udskillelse af grene
  • Dannelse af alt for store og små frugter.

Vi bør støtte vores træer med vanding senest når disse tegn viser sig. Her er en tekst om emnet tørkestress i træer.

bioklip

Mulch er en af ​​de bedste ting, du kan gøre for dine træer. Mulch beskytter jorden mod udtørring og hjælper med at holde på fugten. Ideelt set har du allerede forsynet træet med et godt lag muld om foråret.

Her er en detaljeret tekst om emnet Vand træer.

Og her kan du finde information om de øvrige måneder:
Vand træer om foråret, Vanding af træer om efteråret, Vanding af træer om vinteren.

       

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Terra Preta. Biokul til dit træ.

På grund af sin porøse struktur har biokul et stort overfladeareal. Dette tillader vand...

Hvordan gødes træer korrekt?

Ved at gøde kan du øge jordens frugtbarhed og derved sikre sund vækst for din...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose