Leg

Læs artiklen

Indholdsfortegnelse
Vanding af træer om efteråret: afslutning af året og forberedelse til vinteren
Efterår: Sæsonen for at plante nye træer
Hvordan vander jeg træer korrekt om efteråret?
Bortset fra frost
Den rigtige mængde vand
Hvilken støbemetode er bedst?
Hold øje med tegn på tørkestress
Undgå gødning og muld i stedet
Forskellige hvert år

For et træ er vand noget af det mest værdifulde, vi kan give. Med nok vand kan træer klare næsten alt: de kan fotosyntetisere, trives, forsvare sig mod sygdomme og skadedyr og reparere sig selv. Er der noget, vi skal gøre rigtig godt med træer, der allerede er plantet, så er det at vande. Der er forskellige udfordringer for hver sæson. Her finder du den vigtigste viden om træerßda i efteråret.

Træer om efteråret: lukke året og forberede sig til vinteren

Vækståret er ved at være slut. Frugter og nødder høstes om efteråret. Og samtidig bliver det nu koldere. Løvtræerne mister deres blade og forbereder sig på vinterdvale. Men også her er det stadig nødvendigt, at de har nok vand. For eksempel producerer træer sekundære plantestoffer om efteråret for at forsvare sig mod patogener og skadedyr.

Tip til efteråret: I slutningen af ​​vækstsæsonen kan du igen vande dine træer grundigt sidst på efteråret, når løvtræerne har fældet bladenespise. Dette skal gøres før jorden fryser.

Hvordan vander jeg træer korrekt om efteråret?

Fra september og frem vil et træ primært have brug for ekstra vand, hvis det har været meget tørt i de foregående måneder. Især hvis du ønsker at høste frugt og nødder fra dit træ, kan det betale sig af og til at støtte træet med vand indtil dette tidspunkt.
Er du usikker på, om dit træ har nok vand, kan du også tjekke fugten i jorden. For at gøre dette kan du grave et lille hul på 10 til 15 centimeter i træets rodområde. Hvis jorden der er tør, skal træet vandes. Bemærk, at overvanding også kan forekomme, især om efteråret. Hvis træet har for meget vand, reagerer det på lignende måde på tørkestress.

Alle unge træer, der er plantet i de sidste 5 år, kræver normalt yderligere vanding, også om efteråret, i tørre perioder. Deres rodsystem er endnu ikke udviklet nok til at nå de dybere lag. Unge og nyplantede træer er derfor meget mere modtagelige for tørkeskader. Sørg for, at de får nok vand selv om efteråret. Hvis det er tørt i længere tid, kan du give 1 til 2 liter vand en eller to gange om ugen. 

Bortset fra frost

Hvis der allerede er sne eller frost om efteråret, skal du vente til sneen er smeltet eller temperaturerne er steget over 5 grader, før du vander.

Hvilken støbemetode er bedst?

Som med alle årstider er der to vigtige regler Vanding af træer:

  1. Bedre sjældnerespise, men med meget vand. En vandmængde på 150 - 200 liter pr. vandingscyklus anbefales.
  2. Vandet skal sive ned i jorden så langsomt som muligt, så det rent faktisk kan optages af jorden. 

Et meget effektivt værktøj, der tager højde for begge vigtige punkter, er trævandingsposer, som langsomt frigiver vand ved hjælp af drypvanding. De kan installeres uden den store indsats og kan fyldes med en haveslange på få minutter. De slipper derefter vandet dråbe for dråbe ned i jorden over en periode på seks til ni timer. Det betyder, at der ikke er nogen afstrømning eller hurtig nedsivning gennem rodzonen, og rodsystemet har tid nok til at absorbere alt vandet effektivt.

Hvis du bruger trævandingsposer, er det vigtigt ikke at efterlade dem på træet i lange perioder om efteråret. På grund af duggen og fugten kan alger opbygges.
Kommer det under 5 grader celsius om natten, bør du fjerne poserne natten over.

Hold øje med tegn på tørkestress

Her kan du finde en tekst om emnet tørkestress i træer. Men om efteråret er det svært at genkende tørkestress i træet. Træerne er i slutningen af ​​deres vækstsæson, og de fleste træer skifter farve og smider derefter deres blade.

Undgå gødning og muld i stedet

Om efteråret bør du undgå gødning, da det kan stimulere væksten. Det er meget mere nyttigt at mulde jorden omkring træet. Mulch kan hjælpe med at holde på fugten i vintermånederne og beskytter også mod kulden.

Efterår: Sæsonen for at plante nye træer

Efteråret er den bedste tid på året til nyplantninger for de fleste træarter. Har du stadig plads til et træ i din have? 

Forskellige hvert år

Vi oplever i øjeblikket et stigende antal ekstreme vejrbegivenheder. Nogle gange regner det meget om efteråret, nogle gange er det varmt og tørt i lang tid. Det er derfor stadig sværere at have tæppeløsninger.

Husk at for meget vand også kan være problematisk om efteråret. Vær opmærksom på dit træs specifikke behov og juster din vandingsplan i overensstemmelse hermed. Hvis du er i tvivl, bør du søge råd hos lokale arborister eller træeksperter, der er skræddersyet til din region og din specifikke træart.

Og trænger træer til ekstra vanding om vinteren?

Du kan finde alle de vigtige oplysninger i artiklen Vanding af træer om vinteren

Her er en detaljeret tekst om emnet Vand træer.

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose