Leg

Læs artiklen

For et træ er vand noget af det mest værdifulde, vi kan give. Med nok vand kan træer fotosyntese, forsvare sig mod sygdomme og skadedyr og reparere sig selv. Er der noget, vi skal gøre rigtig godt med træer, der allerede er plantet, så er det at vande. Der er forskellige udfordringer for hver sæson. Her finder du de vigtigste informationer til foråret. 

Forår: Giv træet en god start

Det nye år starter. Træerne producerer nye skud og blade. De begynder at blomstre og skaber derved grundlaget for deres frugter og nødder. Om foråret er det i høj grad bestemt, hvor meget frugt et træ vil producere.
Har du et træ, som du gerne vil høste masser af frugt eller nødder fra? Så sørg for, at dit træ har nok vand om foråret.

Mangel på vand i denne fase af vækstsæsonen har en stærk indflydelse på træernes vækst og sundhed hele året. Afhængigt af træets alder og mængden af ​​nedbør kan det være nyttigt eller endda nødvendigt at støtte træerne med jævne mellemrum.

Som altid har især unge træer brug for yderligere vanding, fordi deres rodsystem endnu ikke når dybt ned i jorden. Sørg for, at de unge træer får nok vand om foråret. 

Bortset fra frost

Kommer der frost eller sne igen om foråret, bør du ikke vande træer i denne tid. Vent til sneen er smeltet, eller temperaturen er steget over 5 grader celsius.

Hvordan vander jeg korrekt om foråret?

Det er vigtigt, at træerne får nok – men ikke for meget – vand. Derfor er det nyttigt at tjekke fugtigheden i jorden. For at gøre dette kan du grave et lille hul på 10 til 15 centimeter i træets rodområde. Hvis jorden der er tør, skal træet vandes. Det er også vigtigt, at nok vand når rødderne. Sørg derfor for, at du vander træerne passende: med den rigtige mængde og den rigtige metode. 

Den rigtige mængde vand

Træernes vandbehov varierer meget afhængigt af træart, alder og beliggenhed. Følgende tommelfingerregler er nyttige:

  • Et gennemsnitligt træ har brug for omkring to vandingssessioner, hver 150 til 200 liter vand, om ugen om sommeren. Om foråret har et træ brug for væsentligt mindre vand.
  • Jo varmere og tørrere vejret er, jo mere ekstra vanding har træet brug for. Hvis det regner regelmæssigt om foråret, har de fleste træer ikke brug for yderligere vand.
  • Mængden af ​​nedbør i de sidste par måneder er også vigtig: Hvis det var tørt, har træet brug for mere ekstra vand.

Hvilken støbemetode er bedst?

Det er vigtigt, at vandet siver ned i jorden så langsomt som muligt, så det rent faktisk kan optages af jorden. Hvis vandet frigives for hurtigt, flyder det meste af overfladen uden at sive gennem jorden i dybden.

Et meget effektivt værktøj til dette er trævandingsposer, som langsomt frigiver vand ved hjælp af drypvanding. De kan installeres uden den store indsats og kan fyldes med en haveslange på få minutter. De slipper så vandet dråbe for dråbe ned i jorden over en periode på 6-9 timer. Det betyder, at der ikke er nogen afstrømning og ingen hurtig nedsivning gennem rodområdet.

Hold øje med tegn på tørkestress

De typiske tegn på tørkestress om foråret er forkortede skud, og når bladene forbliver mærkbart mindre end normalt. Du bør vande dit træ senest, når du ser disse tegn.

Du kan finde mere information om tørkestress i denne artikel.

Yderligere støtte: mulching

Mulch er en af ​​de bedste ting, du kan gøre for dit træ. Et lag barkflis er især værd i det tidlige forår. Det betyder, at den kan beskytte jorden mod fugttab og regulere jordtemperaturen gennem hele vækstsæsonen. 

Forskellige hvert år

Vi oplever i øjeblikket hyppige ekstreme vejrbegivenheder. Nogle gange regner det meget om foråret, nogle gange har det været tørt i lang tid. Det er derfor stadig sværere at give generelle råd om vanding. Du er derfor efterspurgt med dine iagttagelsesevner og kreativitet.

Her er en detaljeret tekst om emnet Vand træer.

Og her er mere information om casting Sommerefteråret og Vinter.

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose