Indhold:

Abrikostræ oprindelse

Abrikostræet (Prunus armeniaca) er et løvfældende lille træ med en afrundet krone. Den når normalt en højde på 6 meter og tilhører rosenfamilien.
Abrikosens oprindelse er kontroversiel. Det er blevet dyrket i Armenien siden oldtiden. I dag kommer 95 % af de abrikoser, der handles i Europa, fra Malatya i Türkiye. I flere år har der også været større vækstområder i Østrig, Tyskland og Schweiz.
I Kina er abrikosen et symbol på kvindelig skønhed og repræsenterer ønsket om at få børn.

Abrikostræet har grønne blade, der er 5 til 10 cm lange og 3 til 7 cm brede.
Bladene kan være ægformede, hjerteformede, afrundede, elliptiske, spidse og afrundede til stumpe i bunden.
Hermafroditblomsterne med dobbelte perianter vises før bladene og er normalt arrangeret enkeltvis og sjældent i par. Blomsterstilken er maksimalt 5 cm kort, ofte rødlig og let behåret. Blomsterne åbner sig mellem marts og april i farverne hvid, lys pink til lys pink og har en diameter på omkring 2,5 cm.

Abrikostræets blomster


Afhængigt af sorten er høsttiden mellem slutningen af ​​juni og september. Druen er farvet lysegul til orangerød og har en diameter på 4 cm til 8 cm og er fløjlsagtig behåret.

Abrikosmarmelade er en uundværlig komponent i Sachertorte og bruges også som fyld til doughnuts.

Pleje og placering af abrikostræer

Abrikostræer kan lide solrige og regnbeskyttede steder. Jorden skal være næringsrig, ikke for tæt og veldrænet.
Som de fleste typer frugt har abrikostræet lave rødder. De bør derfor sikres med en pæl og plantes et sted beskyttet mod vinden.

Beskæring af abrikostræet

Det bedste tidspunkt for skæring er lige efter høst om sommeren.
I de første to år fjernes de skud, der konkurrerer med lederen.
Hvert år bør det døde ved fjernes og lodrette grene, de såkaldte vandskud, fjernes. Kviste, der nappes af dyr, udgør en potentiel smitterisiko og bør også fjernes. Det anbefales at behandle store snit med træharpiks.
Om vinteren skal døde grene af abrikostræet og grene, der vokser indad, fjernes.

Vand abrikostræet ordentligt!

Abrikostræet tåler ikke fugt, vandfyldning og kølig jord. Det bør kun vandes, når jordens overflade er tør.
Men hvis tørken varer ved om foråret og sommeren, er tilstrækkelig vanding nødvendig, især hvis træerne står på en husmur. Jorden dér er ofte fyldt med murbrokker, der fungerer som et drænsystem.
Unge træers rødder er endnu ikke særlig forgrenede i jorden, hvorfor de unge træer skal overvåges nøje og vandes tidligere end eksisterende træer.
I det første år giver regelmæssig vanding mening for at støtte roden. Fra det andet år og frem kræves normalt ikke yderligere vand, men det anbefales at vande mindst en gang om ugen i tørre perioder.
Tegn på tørkestress omfatter hængende blade, svage unge grene, misfarvning eller udtørrende blade og tidlig frugtfald. Nu er det tid til at vande træet.

På grund af klimaændringer bliver vores regioner stadig varmere, og konsekvenserne er længere tørre perioder. Dette har en indvirkning på miljøet og især på træerne. Stigende tørke og stigende temperaturer forårsager såkaldte Tørke stress. Afhængigt af beliggenheden og den klimamæssige situation kan det være nødvendigt med hyppigere vanding end tidligere år.

Vandbehovet for et abrikostræ afhænger af flere faktorer såsom længden af ​​den tørre periode og træets tilstand. En fast mængde på 75 til 100 liter pr. vanding kan estimeres for unge træer og 150 til 200 liter for ældre træer.

Mens der ved traditionel vanding siver meget vand væk eller fordamper, før det kan optages af rødderne, er vanding af abrikostræer med træbadevandsposer meget effektiv. To små huller frigiver vandet jævnt og over flere timer som drypvanding til jorden.
Dette sikrer en jævn fugt og vandet optages bedre af den omgivende jord og rødder.

Fastgørelse og påfyldning af vandposerne er let og ukompliceret.
De placeres rundt om træstammen som en jakke, lynes op og fyldes med vand.
Ved at fylde en vandingspose forsynes unge træer med tilstrækkeligt vand. Fuldt hængende træer kræver meget vand for at forsyne frugten. Her er det tilrådeligt at forbinde to eller flere vandingsposer med lynlås for at vande dem tilstrækkeligt.
Træer i potter kræver generelt mere vand.

Skal du gøde æbletræer?

For at høste saftige og velsmagende frugter gødes træerne sidst på vinteren og foråret. Det anbefales at påføre et lag muld lavet af blade, græsafklip eller barkmuld efter gødning, men dette bør holdes væk fra stammen for at forhindre råd.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Rosskastanie gießen

Rosskastanie Herkunft Rosskastanie Pflege und Standort Rosskastanie schneiden Rosskastanie gieße...

Vand den almindelige bøg

Almindelig bøg oprindelse Almindelig bøg pleje og placering Skæring almindelig bøg Vanding almindelig bøg Gødskning almindelig bøg...

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose