Grundlaget for dette indlæg er en fremragende artikel, som blev udgivet af universitetet i Hamburg i samarbejde med forbundskontoret for miljø.

Træer har en positiv indflydelse på vores helbred.
Træer regulerer det byernes mikroklima.
Og træer hjælper vores bosættelser med at tackle de to største meteorologiske udfordringer ved klimaændringer: højere temperaturer og ekstreme nedbørshændelser.

Træer og bygrønt som helhed er derfor en vigtig komponent i strategier for tilpasning til byklima. Men træer lider også under klimaændringer, stigende temperaturer og længere perioder med tørke.
Dette er et problem for træer generelt, også i skovene.

Men især træerne i vores byer. Fordi bymiljøet adskiller sig betydeligt fra træernes oprindelige habitat.
I byer er temperaturen endnu højere end i landdistrikterne på grund af varmeø-effekten. Derudover dominerer tætte områder i byerne, hvilket betyder, at meget vand løber fra uden at komme ind i det jordlag, hvor træet har sine rødder. Derudover er rodvækst i byer ofte begrænset af trange plantegrave. Et andet problem er komprimeret jord. Mange træer bliver derfor mere og mere populære Tørke stress.

Forfatterne af teksten fra Universität Hamburg skriver:
”Komprimering af jorden og den høje tætningsgrad i træernes potentielle rodområde betyder, at den vitale gasudveksling og infiltration af regnvand i jorden forstyrres. Disse stedforhold, der begrænser træernes vækst og vitalitet, forstærkes normalt for gadetræer, hvor rodpladsen ofte er endnu mere begrænset end for træer i parker eller i boligområder. "

Træerne på gaderne udsættes for endnu større stress end f.eks. Træer i parker. Især unge træer er stresset af disse træer, fordi de normalt ikke har været i stand til at udvikle tilstrækkelige rødder.

 Forfatterne til den allerede citerede tekst skriver yderligere:

«Som et resultat af klimaændringer forventes en tendens til flere og længere tørre faser. (...) Samtidig vil der være flere kraftige regnhændelser og højere temperaturer. Især bytræer på deres allerede ekstreme steder vil derfor komme under stigende stress i fremtiden på grund af de skiftende klimatiske forhold, hvilket også vil gøre dem mere modtagelige for skadedyr og patogener. Samlet set er der derfor en øget risiko for, at træernes vitalitet svækkes eller endda skal fældes og derfor ikke længere er i stand til at udføre deres vigtige funktion i byen. "

For at vi i fremtiden skal have sunde træpopulationer i vores byer, er det vigtigt, at vi støtter dem til at komme igennem de stadig vanskeligere klimatiske forhold.

Tilpasninger til de klimatiske ændringer

På mellemlang og lang sigt er det nødvendigt at justere trætyper og placeringer. Nogle populære træarter kan ikke længere klare klimaforandringerne. Forfatterne Andreas Roloff og Sten Giller undersøgte, hvilke tretyper der kan klare de klimatiske krav. I din Liste Følgende træer virker særligt velegnede: mark ahorn, gråal, skælvende poppel, skovfyr, almindelig robinia, ginkgo, jomfru humlebøg eller Zerr eg.

Forfatterne af University of Hamburg skriver:
”Ud over spørgsmålet om, hvilke træarter der er særligt velegnet til de skiftende forhold og derfor vil fortsætte med at vokse i byen i fremtiden, er optimering af træplaceringer en central tilgang til at tilpasse træer til klimaændringer. Hvordan kan regnvand f.eks. komme ind i plantegropen? opbevares midlertidigt for at forbedre træets vandtilgængelighed i tørre perioder? Udvælgelse og særlig lagdeling af bestemte jordtyper kan også bidrage til at fremme forsyningen af ​​vand, næringsstoffer og luft til træer og dermed forbedre træernes tolerance over for klimaændringer.

Og på kort sigt?
Bytræer, især unge gadetræer, har ofte brug for yderligere vanding. Træerne kan kun opfylde deres regulerende funktioner, hvis de er sunde og har nok vand.
Dette kan være et koncept, som et stigende antal tyske byer vender sig til: Træ sponsorater.

Fordelene ved trævandingsposer

  • En pose indeholder 75 eller 100 liter vand. Det svarer ifølge GALK til den ideelle mængde for et ungt træ. Til ældre træer kan du også kombinere to poser, så bliver det 150 eller 200 liter pr.ßbande.
  • Vandet kan nemt måles. Når posen er fuld, er der 75 eller 100 liter i posen.
  • Posen kan hurtigt fyldes op og frigiver derefter vandet dråbe for dråbe over flere timer. Vandet kan også sive ned i dybere lag af jorden, hvor rødderne også kan optage det.
  • Vandingsposer hjælper med at spare vand gennem effektiv kunstvanding. Vandet kommer præcis, hvor det er nødvendigt.
  • Vandet fordamper mindre. Det er enten stadig i posen eller så i jorden, som har et lille lag muld gennem posen.

Du kan finde en her Oversigt over baumbad-produkterne.

Hvordan trævandingsposer kan hjælpe med at afbøde virkningerne af klimaændringer på bytræer

  • Vandingsoptimering: Trævandingsposer giver mulighed for effektiv vandforsyning, da de frigiver vand langsomt og jævnt. Dette sikrer, at træerne får tilstrækkelig fugt selv i tørre perioder.
  • Reduktion af vandspild: Sammenlignet med traditionelle kunstvandingsmetoder kan brug af trævandingsposer reducere vandspild. Vandet går direkte til rødderne uden at fordampe eller dræne unødigt.
  • Styrkelse af modstandsdygtighed: Gennem kontinuerlig, tilstrækkelig vanding bliver træerne mere modstandsdygtige over for stressen fra tørkestress. Dette vil sætte dem i stand til bedre at håndtere udfordringerne fra det skiftende klima.
  • Sundhedsfremme: Trævandingsposer hjælper med at fremme træernes sundhed. Velvandede træer er mindre modtagelige for sygdomme og skadedyr, hvilket er særligt vigtigt, fordi klimaændringer kan fremme fremkomsten af ​​visse plantesygdomme.
  • Støtte til unge træer: Unge træer er særligt sårbare over for vandmangel. Trævandingsposer er en effektiv måde at støtte og opmuntre unge træer i de første par år af deres vækst.

Og på lang sigt er der brug for et væld af forskellige træarter for at øge modstandsdygtigheden for hele træbestanden i en by. Hvis en træart ikke længere kan klare de klimatiske forhold eller er ramt af en sygdom, forhindrer dette en høj andel af træerne i byen i at falde ud.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose

Trækendskab er så forskelligartet

Vores blog - træviden - træer og klimaforandringer