Leg

Læs artiklen

Regionen jeg voksede op i har vermiceller hvert efterår. Vermicelles betyder "lille orm" på fransk og er en dessert lavet af kastanjer. Men da der ikke var nogen kastanjer i vores skove, måtte vi købe vores vermiceller. 

Da jeg flyttede til det sydlige Tyskland, samlede vi kastanjer i det første efterår og lavede vermiceller af dem. Her vrimler det af søde kastanjetræer. Den ene er lige foran vores køkkenvindue.

Er det ikke vidunderligt?

Søde kastanjer friske fra træet! Hvad vi allerede har gjort med det:
Ristede kastanjer med rødkål, bagt kastanjer med ovngrøntsager, kastanjetmel til mysli. Og min favorit: vermiceller.  

Her er en opskrift på dine egne vermiceller:

Ingredienser:

  • 1 kg kastanjer
  • 1 spiseskefuld kokosolie
  • 2 dl vand,
  • 75 g sukker
  • 1 vanille pod

Og her er instruktionerne:

Brug en kniv til at sætte et kryds på den buede side af kastanjerne. Kog i kogende vand i 4 til 6 minutter. Si og skræl så varmt som muligt. Skrællen er meget nemmere at fjerne, når den stadig er varm og fugtig. Hvis det er muligt, skal du også fjerne den pelsede indre hud. Denne indre hud passer ikke ind i en dessert på grund af dens bitre smag.

Steg de skrællede kastanjer i en stegepande med kokosolie.
I en gryde koges sukkeret, vandet og vaniljestangen og lad den stejle.
Læg alt i en skål og puré.

Vi fryser nogle og spiser resten frisk. Traditionelt presses pastaen gennem en presse og serveres med fløde og marengs. Vi spiser ofte vores vermiceller som en blok med vanilleis.

Endnu lettere: kastanjer fra ovnen

Hvis det er for tidskrævende - her er den nemmeste opskrift fra kastanje:

  • Saml kastanjer
  • vaske
  • ridse et kryds på den buede side med en kniv
  • bages (måske sammen med ovngrøntsager)

Bon appetit!

Kan du lide træopskrifter? Her er linket til en blommechutney.

Andrew Hunkeler
Uddannet social- og kulturantropolog med fokus på bæredygtigt og deltagende grøntarealdesign i byer. (Mere om forfatteren). 
Min vision er at bringe mennesker og træer, natur og kultur, befolkning og bymyndigheder sammen.
Hvis du har spørgsmål, forslag, interessante historier eller spændende viden om dette emne, er du velkommen til at skrive til mig: andreas@baumbad.de. Jeg ser frem til din besked!

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose