Bytræer bidrager væsentligt til borgernes trivsel i byerne. De former byernes idylliske udseende og inviterer dig til at slappe af. Men vores bytræer spiller en meget større rolle, fordi de sikrer det gode klima i byerne. Men hvor godt vil vores byklima være i fremtiden, hvis de stadigt stigende klimaforandringer forhindrer byens træer i at fungere?

Hvilken rolle spiller bytræer i vores byklima?

Bytræernes rolle er meget forskelligartet. På den ene side regulerer de temperaturen i byen ved at give skygge. Det betyder, at huse, facader og gader ikke opvarmes for meget. Målinger viser, at vejasfalt kan varme op til over 60 grader om sommeren. I skyggen af ​​træerne blev der imidlertid kun målt omkring 30 grader.

Dette er grunden til, at bytræer bliver stadig vigtigere for vores livskvalitet og sundhed, især i tider med klimaændringer med stigende varmestress. Skyggen skaber og binder fugt, som køler luften gennem fordampning.

Bytræer producerer også ilt og filtrerer CO2 og andre forurenende stoffer fra byens luft. Denne proces er især vigtig i byer på grund af bilens udstødning. Træer i byen giver også støj- og vindbeskyttelse og fungerer som vandreservoirer, når det regner.

Den generelle livskvalitet i byerne øges også takket være grønne områder og nærhed til parker.

Hvor truet er bytræer på grund af deres placeringsrelaterede ulemper?

Det store problem med bytræer er manglen på plads - i modsætning til fritstående træer. I byen er det meste af gulvarealet forseglet med forskellige gulvbelægninger. Derudover er der mange rør lagt under jorden, og derfor skal byens træers rødder fordeles helt anderledes. På grund af dette begrænsede rum danner træerne mindre rødder og er derfor mindre i stand til at absorbere vand. Jorden omkring træerne er også ofte stærkt komprimeret i byer, hvilket gør det endnu vanskeligere for jorden at absorbere vand.

Selvom vandet siver gennem jorden, er der ikke nok jord i byerne til, at vandet kan ophobes. Dette gør det ekstremt vanskeligt for træerne at absorbere vand. Nogle gange når vandet ikke engang rødderne.

En anden ulempe for bytræer er bygningerne. Hvis et træ er lige ved siden af ​​en husfacade, vokser det automatisk lidt mere ind i gaderummet. Dette skaber ofte en overvægt i en retning, hvilket betyder at træet ikke har tilstrækkelig støtte i en storm og kan vælte hurtigt.

Forurenende stoffer i luften, delvist forurenet jord, brugen af ​​salt om vinteren eller skader fra byggearbejde og ulykker truer også vores bytræer.

Hvor truede er bytræer på grund af klimaændringer?

Da bytræer allerede er dårligt stillede på grund af deres placering, påvirkes de endnu mere af klimaændringerne. De tørre perioder bliver længere og længere, hvilket betyder stor stress for byens træer, da de allerede er vanskelige at forsyne med vand.

Ud over de tørre perioder er der kraftig regn i stedet for normale regnbyger. Vandmasserne flyder over et stort område over jorden og siver normalt ned i jorden så hurtigt, at rødderne slet ikke kan absorbere vandet. De stadig mere hyppige vejrekstremer som storme truer også byens træer i fare og kan bøje eller trække dem i rod. Dette betyder igen en stor fare for beboere, bygninger, veje og medfører økonomiske tab.

Vedvarende tørre perioder øger også følsomheden for skadedyr eller sygdomme, hvilket forkorter byens træers levetid. På grund af de varme temperaturer kan skadedyr sprede sig meget bedre.

Du kan finde ud af mere om virkningerne af klimaændringer på bytræer i denne detaljerede rapport: Hvad betyder klimaændringer for vores bytræer

Ønsker du at blive en træbesparende ved blot at vande?

Vi har gjort det til vores hjertes spørgsmål at beskytte truede træer. Vil du også hjælpe med at redde vores bytræer? Så hældning af enhver art er en enorm hjælp. Det betyder ikke noget, om du bruger en vandkande, en haveslange eller en vandspand: du er altid en vandhelt!

Det er endnu bedre, hvis du giver træerne et træbad. Du kan gøre dette ved hjælp af vandingsposer, der frigiver vand dråbe for dråbe på træerne. Dette giver rødderne nok tid til at absorbere vandet. Og ved du hvad? I byer er træer ofte rodfæstet sammen. Med kun en vandingspose kan du endda hjælpe flere træer i bedste fald.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose