Bytræer er blevet en integreret del af vores byer. du er byens grønne lunge, sikre vores velbefindende og regulere byklimaet. Klimaændringer påvirker især bytræer og forhindrer dem i stigende grad i at udføre deres vigtige arbejde. Men hvorfor er bytræer så vigtige, og hvad er de ødelæggende virkninger af klimaforandringer på vores byklima?

Hvad menes der med klimaændringer?

Klimaændringer betyder langvarig afkøling eller opvarmning af vores globale klima. Vi har været hårdt ramt af den globale opvarmning i de senere år. Som et resultat af denne opvarmning stiger vores gennemsnitstemperaturer kontinuerligt, og selv atmosfæren og havene opvarmes.

Klimaforandringer skifter klimazoner, øger risikoen for skovbrande og ændrer forekomsten af ​​nedbør. Som et resultat stiger ekstrem vejr som tørke, storme, hedebølger og oversvømmelser.

Her kan du finde yderligere information om årsager og konsekvenser af klimaændringer: "Klimaforandringer - den største udfordring for menneskeheden"

Hvad er specielt ved væksten af ​​bytræer?

I modsætning til fritstående træer kan bytræer ikke sprede sig så godt på grund af pladsmangel. Disse træers rødder skal fordeles forskelligt på grund af underjordiske rør, gulvbelægninger eller bygninger. På grund af denne begrænsning danner de meget mindre rødder og er sværere at absorbere vand.

Normalt er der ikke nok jord i bybunden, hvor vandet kan samles op. Dette forhindrer også bytræer i at optage vand optimalt. Nogle gange når det ikke engang rødderne på grund af forskellige gulvbelægninger. På denne måde kan disse bytræer opleve tørkestress meget hurtigere.


De mange bygninger i byer har også en negativ indvirkning på trævæksten. Træer, der står direkte på husfacader, vokser normalt lidt mere i den modsatte retning. Dette betyder, at der er en overvægt, hvorfor disse bytræer hurtigt kan vælte, især i storme og på grund af deres allerede mindre rødder.

Hvordan påvirker klimaforandringerne især vores bytræer?

Vores dyrebare bytræer giver os skygge om sommeren og sørger for, at hele byen ikke opvarmes for meget. De producerer også ilt og filtrerer CO2 og andre forurenende stoffer fra byens luft. Generelt øger bytræer simpelthen den samlede livskvalitet i byerne. Men nu kommer klimaændringerne. Hvad betyder dette for vores bytræer?

Bytræer er allerede meget dårligt stillede med hensyn til deres levested. Nu skal de også kæmpe hårdt med de stadigt stigende klimaforandringer. De tørre perioder bliver i øjeblikket længere, hvorfor bytræer i stigende grad står over for tørkestress. Det betyder, at de ikke får nok vand og kan kaste deres blade for tidligt. I værste fald fører dette til trædød.

De lange perioder med tørke og stigende temperaturer gør det også lettere for skadedyrene at formere sig. Disse skadedyr eller andre sygdomme forkorter bytræernes levetid enormt.

Ud over de tørre perioder er der ofte kraftig regn i stedet for normal nedbør. De fleste af disse store vandmasser løber over jorden eller siver normalt ned i jorden så hurtigt, at rødderne på byens træer ikke har nogen måde at absorbere vand på. Bytræer er også meget truet af ekstrem vejr som storme.

Så det betyder, at der kan forekomme store trædødsfald. Det er således ikke længere muligt for byens træer at donere ilt til os, forurenende stoffer filtreres ikke længere ud af byens luft, og vores helbred er truet på lang sigt. Byer er ved at blive rene beton ørkener uden deres grønne oaser, som vi bruger som rekreative områder.

Hvordan kan vi forhindre det?

Simpelthen bliver vi rigtige støbehelte og redder træer! Du har altid mulighed for at forsyne bytræer med vand. Det betyder ikke noget, om du bruger en vandkande eller en haveslange. Det vigtigste er, at vandet trænger ind til rødderne. Du kan også koordinere i nabolaget, og alle overtager et eller flere træer. Gennem sådanne "casting-partnerskaber" bliver flere og flere mennesker opmærksomme på, at mennesker og naturen kan leve sammen og hjælpe hinanden.


Organiseret vanding i nabolaget med et træbad fungerer bedst. Her placeres vandingsposer rundt om træet, fyldt med vand og dråbe for dråbe af vandet på jorden i mange timer. Dette giver rødderne nok tid til at absorbere vandet. Da bytræer ofte er rodfæstet til hinanden, kan du endda støtte flere træer på én gang med et træbad. Den lange vandingstid gør det også muligt at se, hvilket træ der allerede har fået et vandbad og har en fuld pose, og hvilke træer der stadig venter på et træbad med tomme poser.

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose