Leg

Læs artiklen

Hvordan central sundhed er, er blevet særligt tydeligt i de senere år. Men selv bortset fra en pandemi er sundhed et vigtigt spørgsmål. Dette illustreres også af de mange bøger, film og podcasts om emnerne ernæring, træning, yoga og meditation. Det, der ofte overses, er den indflydelse vores nærmiljø har på vores helbred. Næsten tre fjerdedele af den tyske befolkning bor i dag i byer, og tendensen er stigende. Men hvad bidrager til et sundhedsfremmende miljø i vores byer?

Træer! De er øverst på listen!

Det er næppe overraskende, men det er alligevel spændende at undersøge dette nærmere. Nogle meget interessante og indsigtsfulde undersøgelser ser på bytræernes indflydelse på sundheden hos de mennesker, der bor der.

Men først nogle grundlæggende tanker om træer i byer.

Træer som grønne oaser

Træer virker beroligende på mange mennesker. Dette kan skyldes farverne: grøn siges at have en afbalancerende og beroligende virkning, og træer bringer dette grønne til centrum af byen.
Træer står bare der, mens trafik og folk surrer omkring os. 
Træer legemliggør en anden tidshorisont end vores hverdagsproblemer og bekymringer. De står der dag efter dag, år efter år og udstråler en værdig ro.

Træerne ændrer sig dog konstant, næsten umærkeligt langsomt, og tilpasser sig til årstiderne. Træer kan forbinde os med naturens kræfter, til livets cyklusser, til tiden. Træer er små økosystemer i sig selv og giver levesteder for en bred vifte af dyr, planter og svampe. Måske ser en fugl på dig fra grenene, måske er træet dækket af et lag af mos eller vedbend, måske kravler nogle biller hen over barken. Et træ bringer fred og liv til byen på samme tid. 

Christian Morgenstern skrev: «For mig repræsenterer intet verden og livet mere end træet».

Og træer er ikke kun æstetisk tiltalende: De giver skygge, dæmper støj og forbedrer luftkvaliteten. Andrew Roloff skriver, at bytræer beskytter os mod emissioner, især ved at reducere ozon, nitrogenoxider, svovl og kuldioxid. Disse faktorer bliver vigtigere på grund af de stadig højere sommertemperaturer, især fordi byer generelt er varmeoaser og varmefølsomme befolkningsgrupper er udsat for sundhedsrisici.

Træernes helbredende kraft er blevet videnskabeligt undersøgt

Og nu til de spændende forskningsresultater om træers virkninger på menneskers sundhed:

En Undersøgelse, offentliggjort i den berømte videnskabstidsskrift Natur blev offentliggjort, undersøgte dette emne i Toronto, Canada. Studielederne inddelte et byområde i distrikter og talte antallet af træer i hvert distrikt. Samtidig undersøgte de den pågældende befolkning efter sundhedskriterier. For at gøre dette gennemførte de deres egne tests og supplerede dem med data fra Ontario Health Study.

De kom til følgende konklusion: Ti ekstra træer pr. byblok har i gennemsnit den samme indvirkning på beboernes helbred som en stigning på 10.000 USD i årlig indkomst eller syv års foryngelse.

Undersøgelsen peger også på, at træerne har den største positive effekt gennem deres bidrag til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Resultaterne afspejler klart, at folk i kvarterer med flere eller større træer lider målbart mindre af disse sygdomme. Dette er en yderst vigtig faktor for Tyskland, da hjerte-kar-sygdomme er dødsårsag nummer 1 her i landet.

Undersøgelsen formulerer tesen om, at bedre sundhed - især beskyttelse mod hjerte-kar-sygdomme - kan tilskrives bedre luftkvalitet, mere fysisk aktivitet og stressreduktion.

Selvfølgelig: træer kan forbedre luftkvaliteten (Her er vores bidrag til emnet). De kan også motivere folk til at dyrke mere motion. Måske tage på shopping på cykel, fordi gaden ligger i skygge og byder på en særlig atmosfære på grund af de gamle træer. Alene af denne grund er det værd at plante flere træer i vores byer. Men mindske stress, fordi du bor i et område med flere eller større træer? Ja, det ser præcis sådan ud!  

Endnu en interessant Undersøgelse dukkede op i Videnskab, en anden kendt videnskabstidsskrift. Arkitektprofessoren Roger Ulrich studerede på en amerikansk klinik, hvordan udsigten til træer påvirker patienternes bedring. En gruppe patienter havde udsigt over træer, en anden gruppe af en husvæg. Ulrich kommer til den konklusion, at patienter med udsigt over træer måtte bruge betydeligt mindre tid på hospitalet, tog mindre smertestillende medicin og fik færre postoperative komplikationer.

Der er endda et udtryk for denne sundhedsfremmende effekt af planter: Biofili. Den østrigske biolog Clemens Arvay beskriver i sin bog Biophilia-effekten: helbredelse fra skoven, hvordan gåture i skoven aktiverer de naturlige dræberceller i vores immunsystem og derved styrker vores generelle helbred. Arvay går videre og beskriver, hvordan skovvandringer kan forhindre kræft og beskytte os mod psykiske sygdomme. Hans begrundelse er delvis baseret på forskningsresultaterne fra a Japansk undersøgelseDet Shinrin Yoku - også kendt som Skovbadning - videnskabeligt undersøgt. Disse studieledere forklarer de stærke sundhedsaspekter med vores oprindelse som mennesker. I det meste af vores historie levede vi i en verden, der var formet af træer. Kontakt med træer kan slappe af og reducere stress.   

Flere træer giver mere sundhed og dermed livskvalitet

Ja, træer er vigtige for vores helbred. De giver skygge, forbedrer luftkvaliteten og dæmper støj. De kan reducere stress, og ti flere træer i vores kvarter kan i gennemsnit forynge os fysiologisk med syv år. Og fordi næsten tre fjerdedele af den tyske befolkning i øjeblikket bor i byer, er det afgørende at bringe flere træer ind i vores byer og beskytte de eksisterende træer.

Vil du have mere information om dette emne? Her finder du en meget omfattende litteraturforskning fra universitetet i Kassel.

Personligt er sammenhængen mellem træer, natur og menneskers sundhed særlig vigtig for mig, og jeg integrerer denne tilgang i mit arbejde, hvor det er muligt Kropsterapeut.

Andrew Hunkeler
Uddannet social og kulturel antropolog med fokus på bæredygtig og deltagende green space design i byer.
Min vision er at bringe mennesker og træer, natur og kultur, befolkning og bymyndigheder sammen.
Hvis du har spørgsmål, forslag, interessante historier eller spændende viden om dette emne, er du velkommen til at skrive til mig: 
andreas@baumbad.de. Jeg ser frem til din besked!

 

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose