Leg

Læs artiklen

Hvad har byer som Aachen, Berlin, Bonn, Frankfurt am Main, Karlsruhe, Köln, Leipzig, Mannheim, Nürnberg og Weimar til fælles?

Det har I alle sammen Træ sponsorater.

Formerne for disse træsponsorater er forskellige: nogle byer har donationssponsorater, andre vandingssponsorater, atter andre træskive-sponsorater. Og nogle byer har alle former på samme tid.
Hovedårsagen til denne tendens er det stigende behov for vanding af bytræer. På grund af de længere tørre perioder og højere gennemsnitstemperaturer har bytræer brug for mere og mere vanding (se tekst: Stigende problemer for bytræer). Ja: Bytræer kan skygge vores byer og afkøle dem gennem fordampning, men de lider meget under klimaforandringer. Sunde bytræer er til det urbane mikroklima centralt, men til dette skal de være sunde og have nok vand.

Ud over det stigende behov for vanding er der også en voksende økologisk bevidsthed blandt befolkningen: Flere og flere mennesker ønsker at gøre deres omgivelser mere økologiske, smukke og bæredygtige.
Og samtidig skal de fleste byer og kommuner finde en måde at imødekomme det stigende behov for vanding uden yderligere økonomiske ressourcer. 

Den bayerske Federation of Nature Conservation skriver:
«Mange byhavearbejdsmyndigheder kan dog kun levere grundlæggende forsyninger til de stressede gatetræer på grund af den stramme økonomiske situation i mange byer. Bytræer og især gadetræer er derfor afhængige af ekstra pleje og vedligeholdelse fra engagerede beboere. "

Og det er her, træsponsorer kommer ind: De donerer nye træer og tager sig af de eksisterende træer på dørtrinnet. Og byerne bakker i stigende grad op om dette frivillige engagement.

Berlin har for eksempel oprettet sin egen hjemmeside og kortlagt alle træerne i byen. På hjemmesiden https://www.giessdenkiez.de/ Borgerne kan orientere sig om de enkelte træers vandbehov og markere, hvilke træer de allerede har vandet.

Berlin Friedrichshain-Kreuzberg med støtte fra baumbad, gav Baumpat:innen vandingsposer, så de kan vande træerne i deres nabolag særligt effektivt. Hvorfor særlig effektiv? Poserne fyldes hurtigt, vandet kan måles, og siden drypper det langsomt ned i jorden. Sponsorerne har dermed lettere overblik over, hvor meget vand de giver træerne, alt efter de kommunale virksomheders behov eller anbefalinger. Og træet kan bedre optage vandet. 

I øvrigt anbefaler Thomas Hoppe også Leder af Späth'schen træplanteskoler i Berlin Trævandingspose. Og han anbefaler dem også i forbindelse med castingsponsorater.


Du kan finde hele videoen af ​​Thomas Hoppe her:

Korrekt støbning

Som Thomas Hoppe beskriver, er det vigtigt at vande træerne sjældnere, men med 150-200 liter vand pr. Baumbad-vandingsposerne er ideelle til dette. De indeholder hver 75 eller 100 liter og kan kombineres med hinanden. To poser giver 150 eller 200 liter pr. 

Motivationen for træsponsorater

Mange mennesker har en voksende økologisk bevidsthed. Du ser presserende globale problemer og ønsker at arbejde for en mere bæredygtig verden. Som træsponsor ser mange muligheden for at blive involveret i umiddelbar nærhed og yde et meningsfuldt bidrag til samfundet. Men der er også andre grunde.

Geografen Miriam Gruber har en i videnskabstidsskriftet Springer Undersøgelse offentliggjort om grønne sponsorater i Bonn. Hun skriver om træsponsorernes motivation:
«For de fleste faddere kommer sø førstberktid og æstetik. Flere har startet deres engagement ud af vrede over det konstante affald i trægruberne i deres nabolag. Derudover er det vigtigt for de involverede at kunne forme deres omgivelser efter deres personlige ideer, som en gudmor beskriver: 'Jeg vil gerne have, at det er rart, hvor jeg bor'. Flere af de interviewede nævner også haveglæden som årsag til sponsoratet, især hvis de ikke selv har en have.«

Gruber skriver, at træsponsoraterne også ville forbedre kommunikationen og ansvarsfølelsen i nabolaget. Sponsorerne ville blive kontaktet af folk, som ellers aldrig ville have henvendt sig på gaden. Og samtidig stiger hæmningstærsklen for at smide affald og for hærværk, når blomsterbede åbenbart plejes privat.

Fordele for byerne

Så hvad venter du på? Træsponsorater har ikke kun fordele for sponsorerne, men også for byerne.

Miriam Gruber skriver i sin undersøgelse: "Parallelt med disse initiativer, der er opstået fra civilsamfundet, har politik og administration erkendt det potentiale, som engagerede borgere repræsenterer for bevarelsen af ​​bygrønt, især i tider med stærkt forgældede byer og tilsvarende knappe kommunale ressourcer."
Hun nævner to andre grunde til, at byen Bonn ansøger om grønne sponsorater: På den ene side er det vigtigt for byens administration at acceptere borgerligt engagement. Til gengæld ser medarbejderne i byforvaltningen det som en mulighed for at fremme identifikation med urbane grønne områder.

Vi støtter træreddere

Er du interesseret i træsponsorater? Vi støtter byer, lokalsamfund og privatpersoner, der ønsker at arbejde for at bevare vores træer. Vi vil med glæde støtte dig med vores erfaring og vores netværk. Vi har udviklet vores eget serviceprogram for træsponsorater, som vi gerne vil dele med dig!

Andrew Hunkeler
Uddannet social- og kulturantropolog med fokus på bæredygtigt og deltagende grøntarealdesign i byer. (Mere om forfatteren). 
Min vision er at bringe mennesker og træer, natur og kultur, befolkning og bymyndigheder sammen.
Hvis du har spørgsmål, forslag, interessante historier eller spændende viden om dette emne, er du velkommen til at skrive til mig: andreas@baumbad.de. Jeg ser frem til din besked! 

 

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose