Leg

Læs artiklen

Træer i byer? Ja! Og mange af dem! Træer forskønner ikke kun vores gader og pladser, de har også målbare effekter på vores helbred. Og de regulerer også byernes mikroklima. Efterhånden som sommertemperaturerne stiger, vil betydningen af ​​denne service fortsætte med at stige.

Byer er unikke systemer, også klimatisk. Forskning viser, at temperaturerne i byområder er flere grader højere end i det omkringliggende område. Byer består i vid udstrækning af asfalt, mursten og cement. Dette byggestof absorberer meget varme og lagrer det. Om natten frigiver denne lagertank gradvis varmen, hvilket især derefter fører til højere temperaturer.

Skovforskeren Luke Denzler beskriver, hvordan forskellige overfladetemperaturer kan synliggøres ved hjælp af infrarøde billeder. Asfalterede overflader såsom veje er op til 40°C varmere i direkte sollys end overflader dækket af planter. Grønne områder fungerer derfor som klimaoaser i byområder. I skyggen af ​​et træ opfattes temperaturen for eksempel kun at være cirka halvt så høj som i den bragende sol.

Andrew Roloff, Professor i skovbotanik, skriver, at den målbare temperaturforskel mellem parker og asfalterede områder kan være op til 5 ° C. Den opfattede temperaturforskel er signifikant højere og kan nå mere end 10 ° C, da den øgede fugtighed under træerne køler af endnu mere. Forskellen mellem asfalterede overflader og træbelagt grøn er endnu større op til 15 ° C.

Træer giver skygge, og skyggefulde områder varmes mindre op, fordi de er beskyttet mod direkte sollys. Derudover fordamper træer betydelige mængder vand og skaber således en yderligere køleeffekt. Et træ kan fordampe op til 400 liter vand på en solrig og varm dag. Og fordi vand forbruger varme, når det fordamper, køler træer deres omgivelser på denne måde.

Det er vigtigt, at denne kølekapacitet afhænger meget af vandforsyningen. Når træer mangler vand, kan de ikke udføre denne køleeffekt effektivt.

Ud over disse mikroklimatiske regler forbedrer træer også byluften, hvilket er særligt vigtigt, når varmen stiger. Træer reducerer mængden af ​​ozon, nitrogenoxider, kulilte og svovl i luften. 

På grund af høje emissioner og stigende sommertemperaturer vil denne regulerende effekt af træer også blive stadig vigtigere. Og ikke nok med det: Træer binder kuldioxid i deres stof. Træer kan derfor også yde et vigtigt bidrag til CO2 leg i fremtidens neutrale by.

Den voksende betydning af bytræer på grund af klimaændringer

Landskabsarkitekten Stefanie Roessler skriver, at de centrale udfordringer ved klimaændringer for byplanlægning vil være højere temperaturer og ekstreme nedbørshændelser.
For Rößler er bygrønt en vigtig komponent i bytilpasningsstrategier for byklima for at kunne håndtere konsekvenserne af klimaændringer. Bygrønt regulerer mikroklimaet i den tæt opbyggede, overophedede by. I grønne områder kan vand sive væk og i tilfælde af oversvømmelse tilbageholdes eller drænes med lidt skade. Opretholdelse og opbevaring af regnvand i grønne områder kan stabilisere byens vandbalance i tørre perioder samt reducere farerne ved kraftige regnhændelser. Som et resultat giver bytræer vigtige reguleringsfunktioner til bymikroklimaet og byens vandbalance i tider med klimaændringer.
Af disse grunde opfordrer Dresden-forskeren til udvidelse af uforseglede områder og det grønne volumen, frem for alt ved at udvide befolkningen på gadetræet.

Og nu?

For at beskytte vores byer mod de meteorologiske konsekvenser af klimaændringer er der behov for uforseglede grønne områder og masser af bytræer. Grønne områder kan udligne de to vigtigste konsekvenser af klimaændringer - højere temperaturer og ekstreme nedbørshændelser. Og træer hjælper også med at bremse klimaændringerne ved at reducere CO2 binde.  

De varme somre udgør imidlertid stigende udfordringer for vores bytræer. Lange perioder med tørke i forbindelse med højere temperaturer kan begrænse vitaliteten og dermed bytræernes evne til at regulere klimaet. Så det er vigtigt, at vi sørger for gode forhold for vores træer.

Se også teksten: Stigende problemer for vores bytræer

Og her er en artikel om emnet tørkestress i træer.

Træernes indvirkning på byernes mikroklima på et øjeblik

  1. Temperaturreduktion: Træer giver skygge, der hjælper med at reducere overfladetemperaturer. Fordampningen af ​​vand gennem bladene (transpiration) skaber en yderligere kølende effekt.
  2. Forbedring af luftkvaliteten: Træer absorberer forurenende stoffer fra luften, herunder kuldioxid, nitrogenoxider og partikler. De bidrager således til at forbedre luftkvaliteten i byområder.
  3. Reduktion af luftforurenende stoffer: Træer kan hjælpe med at reducere luftforureningsniveauet ved at fange partikler og nedbryde skadelige gasser gennem metaboliske processer.
  4. Luftfugtighedsregulering: Ved transpiration af vand gennem deres blade øger træer fugtigheden i deres omgivelser. Dette kan hjælpe med at balancere tør luft i byområder.
  5. Støjreduktion: Træernes løv fungerer som en lydbarriere og kan hjælpe med at reducere støjniveauet i bymiljøer, især langs gader og i boligområder.
  6. Vandregulering: Træer spiller en vigtig rolle i reguleringen af ​​vandbalancen i byområder. De absorberer regnvand, reducerer overfladeafstrømningen og minimerer dermed risikoen for oversvømmelser.
  7. Bremse vinden: Træer kan hjælpe med at reducere vindhastigheden i byområder. Dette er især vigtigt i åbne byområder for at afbøde ubehagelige vindforhold.
  8. Fremme af biodiversitet: Træer giver levesteder og fødekilder til forskellige dyrearter, herunder fugle, insekter og små pattedyr. Dette fremmer biodiversiteten i byernes økosystemer.
  9. Æstetisk værdi: Træer er med til at forskønne bymiljøet og har positive effekter på beboernes trivsel. Grønne, træbeklædte områder skaber behagelige og attraktive miljøer.
  10. Fremme udendørs aktiviteter: Velbeplantede områder med træer inviterer til udendørs aktiviteter. Parker og grønne områder giver plads til rekreation, sport og socialt samvær.
  11. Reduktion af energiforbrug: Gennem den skygge, som træer giver, kan de være med til at reducere energiforbruget i byområder ved at reducere behovet for aircondition og andre køleforanstaltninger.

Andrew Hunkeler
Uddannet social- og kulturantropolog med fokus på bæredygtigt og deltagende grøntarealdesign i byer. (Mere om forfatteren). 
Min vision er at bringe mennesker og træer, natur og kultur, befolkning og bymyndigheder sammen.
Hvis du har spørgsmål, forslag, interessante historier eller spændende viden om dette emne, er du velkommen til at skrive til mig: andreas@baumbad.de. Jeg ser frem til din besked!

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose