Leg

Læs artiklen

Hvad ville vi mennesker være uden træer? Vi ville nok ikke være her i første omgang. Træer tilbydes og tilbyder os ideelle levesteder. Og de forsyner os med mad og træ.

Træer har haft og har stadig indflydelse på, hvordan vi som mennesker regulerer os selv i verden. Træer spiller en fremtrædende rolle i mange mytologier. I mange kulturer var og er træer hellige.

Alexander von Humboldt siges at have sagt: «Hav ærefrygt for træet. Det er et stort mirakel, og det var helligt for dine forfædre. Fjendskabet mod træet er et tegn på lavere følelser. "

Hellige træer i Europa

I vores europæiske historie synes træer at have spillet en vigtig rolle, især i de germanske og keltiske samfund.
Verdenstræet Yggdrasil blev æret af tyskerne. Det islandske digter Snorri Strulson fra det 12. århundrede beskriver, hvordan dette træ gennemsyrer universet som en levende søjle. Yggdrasil forbinder Asgard (gudernes verden og store haller), Midgard (menneskers verden) og Helheim (de dødes verden) med hinanden. Et træ som verdens akse. Og som en forbindelse til andre verdener.

Den germanske gudfar Wotan modtog hegnet på dette verdens træberkflåde af runer efter at have hængt på hovedet på en gren i ni dage.
Og: Wotan hugget de første mennesker ud af træets træ. Den første kvinde ud af en alm, den første mand ud af et asketræ.

Den romerske kronikør Tacitus skrev, at skovene var hellige for tyskerne. 
Det er også kendt, at de germanske folk, der boede i det, der nu er Fritzlar (Hessen) efter folkevandringen, havde et indviet eller hellig træ: Donau-eg. Den kristne missionær Bonifatius lod dette træ fælde som et resultat af kristningen - og byggede et kapel ud af det.

I den jødiske og kristne tradition synes træer på den anden side ikke at være af stor betydning. Med menneskets fald markerer et æbletræ begyndelsen på en smertefuld historie: Eva og Adam spiste frugten af ​​et æbletræ og blev således sendt ud af paradiset.

Hellige træer i Asien

I hinduismen betragtes Asvattha som et helligt fikentræ og et symbol på skabelsen.

Bodhi-træet har en særlig betydning i buddhismen. Buddha siges at have oplevet oplysning under dette træ. Det fortælles, at Buddha efter oplysning fortsatte med at holde sine diskurser og lære under træer - i parker og skove.

Træer som brødre og søstre

Hvordan kan man forklare denne ophobning af mytologisk symbolisering og historier i forhold til træer?

Måske fordi træer ligner os så meget?

Skovbrugsforskeren Andreas Roloff skriver i sin Bookat træer var som brødre og søstre for mennesker. Og det mest passende billede til at symbolisere menneskeheden: Vi står også oprejst på denne jord og strækker vores arme mod himlen.
Samtidig gør træer os opmærksomme på, hvor beskeden en persons levetid er. Træer kan forbinde os med tiden og horisonten. Træer giver os en følelse af tidløshed og forbinder os med fortiden. Træet i årstidsskiftet symboliserer vores egen livshistorie om at blive og passere.

Træer som et symbol på livet

Træer ser ud til at være en åndelig længsel: et liv i harmoni med himmel og jord. Træer, som Yggdrasil, forbinder himmel og jord.

Det skriver Susanne Fischer-Rizzi også om i sin bog Håbets træer:

"Livets træ er det ældgamle og universelle symbol for integration og vækst, for livet selv. Dette er også skjult bag træernes ære. Billedet af Livets Træ dukkede op i dette tempel som en arketype af vores sjæl, en arketype, et universelt billede, der er indskrevet i vores sjæl og tilgængeligt for alle mennesker. En revitalisering af vores gamle forbindelse til træer kan sende et effektivt symbol gemt i vores sjæl som en lysstråle og genforbinde os med livets træ og livets urkraft."

Træer øger vores velvære

Træer skaber en atmosfære af ro og fred, som for mange mennesker er afslappende og forbedrer deres humør. Måske er det en af ​​triggerne til det træers sundhedseffekter på os mennesker.
Træer kan forbinde os: med naturens kræfter, med tiden, med livet. Og med vores historie som mennesker. 

Eller som Hermann Hesse skrev:

”Træer er helligdomme. Den, der taler til dem, den, der ved, hvordan man lytter til dem, lærer sandheden. "

 

Andrew Hunkeler
Uddannet social- og kulturantropolog med fokus på bæredygtigt og deltagende grøntarealdesign i byer. (Mere om forfatteren). 
Min vision er at bringe mennesker og træer, natur og kultur, befolkning og bymyndigheder sammen.
Hvis du har spørgsmål, forslag, interessante historier eller spændende viden om dette emne, er du velkommen til at skrive til mig: andreas@baumbad.de. Jeg ser frem til din besked!

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose