Leg

Læs artiklen

«Træer fodrer os med deres frugter og rødder, blade og blomster. Uden træer ville vi ikke have noget værktøj, ingen huse, biler, bøger, computere - og ingen ild. Træer beskytter os mod naturens umådelige ting, fra kulde og varme. Vi ville være intet uden træer - vi har brug for dem som den luft, vi indånder. " Andreas kanin

Træernes betydning for vores kost plejede at være meget vigtigere, end det er i dag.

Æbler, pærer, kirsebær og blommer ydede et vigtigt bidrag til især landbefolkningens kost. Disse frugter blev spist friske, opbevaret i kælderen eller konserveret. Folkekøkkenet kender mange måder at bevare træernes frugter på.

I mange landdistrikter blev f.eks. Kastanjer betragtet som de fattiges brød. Før det industrialiserede landbrug var næringsværdien pr. Hektar kastanjer markant højere end for korndyrkning, hvis produktivitet kun blev øget massivt i det 19. århundrede.

Et andet eksempel er valnødder: I Tyskland var de i lang tid en vigtig del af kosten. Imidlertid blev valnøddetræsbestanden decimeret af de to verdenskrige, fordi deres træ var nødvendigt til fremstilling af riflebestande.

Men træer og deres frugter var ikke kun vigtige for den vegetariske diæt. Et ordsprog fra middelalderen siger: "Den bedste chic vokser på egetræerne". Kød plejede at være sjældent og ville have været endnu sjældnere uden træernes frugt.

I middelalderen blev grise drevet til egernfodrede skove i Hudewald. Der er stadig moderne vidner fra denne praksis i Ivenack (Mecklenburg). Den ældste af disse egetræer er over 1200 år gammel. Du stod allerede på tidspunktet for Karl den Store.

Og hvordan ser det ud i dag?

I dag ser træernes frugter ud til at blive vigtigere igen – især for sundhedsbevidste mennesker. Æbler, valnødder og kirsebær er nu suppleret med mango, mandler og avocado.

Stadig populær og kendt i dag er: ahornsirup, hyldebærsirup, birkesaft, agernekaffe, hasselnødspesto og lindeblomstte. De fleste mennesker har ikke længere deres egne træer, men køber nødder og frugter.

Vores bosættelser og byer er fulde af træer. Måske kunne vi plante mere "spiselige" træer i offentlige parker som en slags moderne fælles? Disse spiselige træer kunne fremme båndet til byens grønne områder og styrke forholdet mellem befolkningen og byen og dens naturlige omgivelser. Og de kunne også yde et supplerende bidrag til vores kost.


Ud over æble-, kirsebær-, figen- og valnøddetræer kunne der også være mindre kendte træer. For eksempel: En japansk ven samler ginkgofrø i vores by og gør dem til lækker mad.

Et meget interessant eksempel på spiselige træer er det spiselig by Andernach. Der dyrkes træer og andre planter, hvorfra befolkningen frit kan høste.

Og mange mennesker har også deres egne træer, især på landet. Mine forældre har for eksempel deres eget stykke skov. De laver honning af de unge granskud.

Det gør vi for eksempel her Plum Chutney, Vermiceller, Hyldeblomstsirup og nogle gange også Graubünden nøddekage. Men også syltetøj og juice. Vi tørrer de overskydende æbler og pærer.

 

Andrew Hunkeler
Uddannet social- og kulturantropolog med fokus på bæredygtigt og deltagende grøntarealdesign i byer. (Mere om forfatteren). 
Min vision er at bringe mennesker og træer, natur og kultur, befolkning og bymyndigheder sammen.
Hvis du har spørgsmål, forslag, interessante historier eller spændende viden om dette emne, er du velkommen til at skrive til mig: andreas@baumbad.de. Jeg ser frem til din besked!

0:00
/
Vis afspiller

Ønsker du mere træviden?

Det kan interessere dig

Fantastisk idé, nem håndtering og alt fra bestilling til levering.

Michael K.

Baumbad-vandingsposen

Få din premium-vandingspose